Ga naar hoofdinhoud

Energieneutrale woningen als Europees voorbeeld

In Oosterhout, ten noorden van Nijmegen, worden zes nagenoeg energieneutrale woningen gebouwd. Verwarming en warm water gaan per woning respectievelijk 2 en 6 euro per maand kosten. Ramen met drievoudig glas, 40 cm dikke isolatie, balansventilatie, buitenzonwering en een centrale houtsnipperkachel zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat.

Energielabel A+

De woningen zijn gecertificeerd door het Duitse Passivhaus Institut en behalen daarmee het hoogste energielabel (A+). De woningen worden gebouwd in een carrévorm op 4.000 vierkante meter grond. Het project is een voorbeeldproject binnen het Europese project PassREg, waarin in 14 gebieden wordt gewerkt aan energieneutrale regio’s met behulp van de passiefhuisstandaard. In Nederland wordt PassREg uitgevoerd door Vereniging DNA in de bouw.

Luchtdicht gebouwd

De woningen zijn luchtdicht gebouwd naar het passiefhuisconcept. Dat houdt in goed isoleren, goed ventileren, gebruiksvriendelijk bouwen en voor de bewoners een optimaal binnenklimaat creëren, met zo laag mogelijke energiekosten. De minimale isolatiewaarde (Rc-waarde) van de gevels en daken van de gezinswoningen is 10, de huidige eis in het Bouwbesluit is 3,5.

Dampopen constructie

De woningen zijn volledig luchtdicht gebouwd, maar dampopen. De muren ademen door een dik cellulosepakket en die constructie reguleert de luchtvochtigheid. Balansventilatie zorgt ervoor dat de lucht binnen 10 keer per dag wordt uitgewisseld met verse buitenlucht. De warmteterugwinunit (WTW) heeft een rendement van 94% (volgens passiefhuis-norm).

Eigen hout stoken

De huizen worden verwarmd met een houtsnipperkachel die snoeihout van eigen terrein gebruikt. Twee keer per jaar de houtopslag vullen volstaat. Ook het water wordt verwarmd met de kachel. De gevel- en dakkozijnen bestaan uit geïsoleerd hout met drievoudig glas, verholen scharnieren en een drievoudige tochtwering. Dat vermindert het warmteverlies, indringen van water, geluid en tocht.

LEAN

Bij de planning en uitvoering van het project spelen de principes van de Trias Energetica (energie-efficiëntie), levensduur en woonkwaliteit een bepalende rol. De uitvoerende partijen werken samen in bouwteamverband volgens de LEAN-methode. In vier maanden tijd zijn de woningen gereed.

Bekijk hier de factsheet van de woningen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.