Ga naar hoofdinhoud

Energiezuinige baksteenoven reduceert CO2-uitstoot met 25%

baksteenoven

Baksteenproducent Vandersanden heeft sinds kort een nieuwe baksteenoven voor straatbakstenen op hun productielocatie in Tolkamer. De energiezuinige oven reduceert de CO2-uitstoot van het volledige productieproces met ongeveer 25%.

De verlaging van de uitstoot is te danken aan extreem hoge isolatiewaarden, de dampdichtheid en de toepassing van de nieuwste oventechnieken. De state-of-the-art tunneloven is volgens de baksteenproducent op dit moment misschien wel de meest innovatieve en milieuvriendelijke oven in Europa.

Milieu-impact

Het bak- en droogproces van bakstenen heeft een relatief grote milieu-impact. Daarom besloot Vandersanden te investeren in een milieuvriendelijke en duurzame tunneloven voor straatstenen. Met deze oven kunnen de stenen op een energiezuinigere manier geproduceerd worden.

Lees ook:

Langere baksteenoven

De innovatieve tunneloven is met een lengte van 240 meter zo’n 60 meter langer dan een conventionele oven en vervangt drie oudere tunnelovens van 140 meter, terwijl de productiecapaciteit wel hetzelfde blijft. Naast deze opmerkelijke lengte heeft de oven een stapelhoogte van 80 cm. Het verwarmen en afkoelen binnen het bakproces vindt daardoor veel geleidelijker plaats, waardoor de oven veel minder warmteverlies kent dan de andere ovens. In vergelijking met zijn voorgangers, reduceert de oven de CO2-uitstoot maar liefst met circa 25%, goed voor een besparing van 5000 ton CO2 op jaarbasis.

Lees ook:

Energiebesparing

“De energiebesparing situeert zich vooral bij het bakken van de stenen omdat er dankzij de langere tunnel en de isolatie minder energie verloren gaat. Zo zijn de wanden, het dek en de leidingen van de oven uitgerust met een hoogwaardige en extreem dikke isolatie, wordt energie optimaal benut en zijn de nieuwste stooktechnieken toegepast”, vertelt Michel Degen, Directeur straatbakstenen van Vandersanden. Daarmee bouwde Vandersanden misschien wel de meest innovatieve en duurzame oven van Europa. “Het tunnelovenprincipe op zich is niet nieuw, maar dat zijn de gebruikte technieken en isolatie wél, waardoor het geheel nog energiezuiniger wordt”, voegt Degen nog toe.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *