Ga naar hoofdinhoud

Garage duurzaam inrichten

garage

Veel mensen vinden een garage aan hun woning een groot pluspunt. De garage is echter doorgaans niet het meest milieuvriendelijke plekje van een huis. Hier worden verf en vloeistoffen voor de auto opgeslagen en spullen die niet nodig zijn, maar die bewoners ook niet weg willen gooien. Het is belangrijk dat deze ruimte goed geïsoleerd en geventileerd wordt.

Multifunctionele ruimte

De garage kan gebruikt worden om auto’s en fietsen veilig te stallen. Dit leidt soms zelfs tot lagere kosten voor de autoverzekering, omdat verzekeraars graag zien dat een auto binnen wordt gestald. Sommige mensen hebben een complete werkplaats ingericht in de garage of gebruiken de ruimte om te oefenen met hun band. Let er bij de bouw of restauratie van de garage op dat de ruimte voldoende geïsoleerd en geventileerd wordt. Hierdoor krijgen vocht en schimmels niet de kans om de werkbank of opgeslagen spullen aan te tasten en is er een comfortabel binnenklimaat in de garage. Denk daarnaast na over het gebruik van de garage. Wordt deze alleen gebruikt als opslag voor spullen, de auto en fietsen of ook als een hobbyruimte of werkplaats. Is er goede verlichting nodig of moet er misschien een verwarming komen? Een goed plan voorkomt overbodig werk en kan daardoor veel energie besparen.

Isolatie van de garage

Bij een duurzame inrichting van de garage hoort de juiste mate van isolatie. Het is belangrijk om helder te hebben waarvoor de garage ruimte gebruikt gaat worden. Is het een werkplek of vooral een opslagplek? Voor een werkplek is het belangrijk om de ruimte goed te isoleren en verwarming te plaatsen in de garage. Hierdoor heeft het verwarmen ook daadwerkelijk zin. Controleer vooral de plek waar de garage aan het huis zit. Vaak lekt er warmte vanuit huis weg via de garage. Het isoleren van de betonnen vloer van de garage is doorgaans een uitstekend idee. Een niet geïsoleerde vloer is vaak de belangrijkste oorzaak voor warmteverlies. Door de garage goed te isoleren kan men veel energie besparen. Kies direct voor duurzame LED verlichting. Eventueel kan de garage nog voorzien worden van een duurzaam groen dak.

Schoonmaakmiddelen en verf

Veel mensen gebruiken de garage om schoonmaakmiddelen, autovloeistoffen en andere vloeistoffen op te bergen. Werp een kritische blik op deze vloeistoffen bij het opruimen van de garage en breng vloeistoffen die niet meer gebruikt worden naar het milieuplein in de buurt om deze op een veilige manier weg te gooien. Zo gooi je overgebleven verf weg. Mocht er nieuwe verf of schoonmaakmiddelen nodig zijn, dan is het het overwegen waard om de garageplanken te vullen met natuurlijke producten. Zo zijn er tegenwoordig diverse duurzame soorten verf en zijn er ook duurzame alternatieven voor allerlei soorten schoonmaakmiddelen, zelfs de sterke reinigers. Zo wordt de garage een veilige plek met natuurlijke middelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *