Ga naar hoofdinhoud

Gasloos is nieuwe standaard voor consumenten

gasloos wonen

Gasloos is de nieuwe standaard, aldus 93% van de respondenten in het onderzoek naar duurzame woonwensen onder woonconsumenten van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Bovenal willen de meeste consumenten nog veel verder gaan dan dat. Denk hierbij aan nul-op-de-meter woningen (NOM) als voorkeur. De duurzaamheid mag echter niet ten koste gaan van het wooncomfort.

Het onderzoek bestaat uit een enquête onder het klantenpanel van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en diepte-interviews onder kopers van NOM-woningen in Delft. De grote meerderheid van de ondervraagden (93%) geeft aan een woning zonder gas te prefereren. 90% wil zonnepanelen, 70% een warmtepomp en maar liefst 46% wil nog veel verder gaan naar een NOM-woning. Daarmee is gasloos in de nieuwbouw – als het aan de woonconsument ligt – geen ambitie. 

Voorkeur voor energetische maatregelen

De respondenten geven aan met name energetische maatregelen te relateren aan duurzaam wonen. De belangstelling bij bewoners is lager voor duurzame bouwmaterialen en waterbesparing. Een waterbesparende douche en geluid van installaties zijn namelijk ‘comfortbedreigende’ onderdelen. Duurzame woningen zijn dus in trek, tenzij dit ten koste gaat van het wooncomfort .

Aanbevelingen aan de markt

De consumenten hebben een grote behoefte aan inzicht in duurzaamheid van woningen in brede zin. De focus ligt bij veel projecten nu op de energieprestatie. Een bredere uiteenzetting van duurzaamheidsprestaties geeft de consument meer inzicht in de daadwerkelijke milieu-impact van de woning. De tweede aanbeveling ligt op comfort: in veel facetten biedt een energieneutrale woning meer comfort. Zo wordt koken op inductie en het binnenklimaat als positief ervaren. Een app wordt door veel consumenten genoemd als handige tool om inzicht te krijgen in het energiegebruik en om informatie makkelijk op te zoeken.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Gasloos is nieuwe standaard voor consumenten

 • Peter

  Gasloos?

  https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deltaplan-waterstof.html

  Dit geeft de contradictie weer van het levensdoel van Politici en hun sloop van onze toekomst, zonder referenda en zonder democratie.

  De willekeurige waarde van valuta regeert, doelbewuste probleemimplementatie van lobbyisten verslinden onze werkuren, onze toekomst.

  Als Groot Brittannië zijn land terug heeft, kan er met Amerika weer gekozen worden voor onze toekomst, zonder fakemedia met de democratie waarvoor gevochten, zonder dat we worden bespied, belogen en bedrogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *