Ga naar hoofdinhoud

Geen energietransitie zonder waterstof

waterstof

Zonder waterstof is de energietransitie gedoemd te mislukken. Die waarschuwing geeft TVVL, een denktank in de technieksector.

TVVL richt zich met zijn oproep vooral tot gemeenten en provincies, die hopen met elektriciteit – en vaak ook warmtenetten – hele woonwijken te kunnen verduurzamen. Maar daarin maken zij een vergissing, aldus de denktank, die zich hiermee schaart in het bredere kamp van de waterstofcoalitie.

Zware belasting netwerken

“Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt onherroepelijk voor een te zware belasting van netwerken, tenzij we onevenredig hoge investeringen in de elektrische infrastructuur doen”, laat TVVL weten. “Bovendien is het via all-electric onmogelijk om energie gedurende seizoenen op te slaan. Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren.”

De waterstofboodschap wordt uitgedragen door vele prominente leden en partners van TVVL. Een van hen is Henk Willem van Dorp, directeur van Van Dorp Installaties en voorzitter van TVVL.

Eerste plaats

“Ik ben ervan overtuigd dat waterstof over dertig jaar de eerste plaats in onze energiemix heeft ingenomen. Natuurlijk, bij nieuwbouw kunnen we goed toe met een warmtepompje, maar verder denk ik dat we beter kunnen investeren in waterstof en de elektrificatie van onze warmtevoorziening moeten overslaan”, zegt Van Dorp in de nieuwste uitgave van TVVL Magazine, dat begin februari verschijnt.

Productie in zonnige landen

We moeten groots durven denken, stelt Van Dorp, door bijvoorbeeld waterstofproductie in zonniger landen te laten plaats vinden. “Die zonne-energie kunnen we met elektrolysers omzetten in waterstof en dat verschepen naar Nederland. De prijs voor zonne-energie ligt in het Midden-Oosten nu al op 1,5 cent per kWh en zal vermoedelijk tot onder de cent dalen. Elektrolysers zijn nu nog duur. Maar deze techniek is helemaal niet zo complex en door schaalgrootte te creëren zal de prijs hiervan ook dalen.”

Omkeerbare thuisinstallaties

“Ik geloof dat gebouwen straks alleen een gasaansluiting hebben en geen elektriciteitsaansluiting, en dat brandstofcellen, als minicentrales, elektriciteit en warmte leveren. En als er een overschot aan pv-stroom is, dat ze dan hun proces kunnen omkeren en waterstof kunnen maken”, zegt Van Dorp, die denkt dat zijn eigen bedrijf over een paar jaar “een eigen setje” van zo’n omkeerbare installatie aan particulieren kan leveren.

Energiemix

Ook andere prominenten binnen het TVVL-netwerk maken zich hard voor waterstof. “We hebben alle duurzame energiedragers nodig: groene stroom, duurzame warmte én groene waterstof”, zei Marco Bijkerk, manager innovatieve technieken bij Remeha tijdens een recente bijeenkomst van TVVL. Remeha werkt al langer aan een eigen waterstofketel.

Professor Ad van Wijk van de TU Delft valt hem bij: “Daarbij is een conversie van ons aardgassysteem naar een waterstofsysteem relatief eenvoudig en veel goedkoper dan verzwaring van ons elektriciteitsnet. En opslag van waterstof is bovendien ook veel goedkoper dan opslag van elektriciteit.

Waterstof Community

TVVL heeft onlangs een Waterstof Community ingericht op zijn nieuwe online kennisplatform TVVL Connect. Hier kunnen professionals meepraten over de ontwikkelingen rond waterstof, kennis met elkaar delen en samenwerken aan het verder ontwikkelen en uitdragen van de benodigde kennis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *