Ga naar hoofdinhoud

Geen tropisch hardhout meer voor De Vries Trappen

hardhout

Het kabinet gaat de klimaatdoelstellingen niet halen, de ontbossing van het Amazonegebied bereikt het hoogste niveau in tien jaar tijd. De Vries Trappen wil bijdragen aan het tegen gaan van klimaatverandering en ontbossing. De afgelopen jaren hebben zij het roer al omgegooid door 100% duurzaam hout en bijna geen tropisch hardhout meer te gebruiken. En nu gaat het bedrijf helemaal stoppen met tropisch hardhout.

Algemeen Directeur Marcel Beuzenberg vertelt: “Eén van de eerste dingen die mij opvielen toen ik bij De Vries Trappen kwam werken, was dat er voor witte trappen gebruik gemaakt werd van mahonie, ik vond dit zonde. Dit werd gedaan vanwege de strakke afwerking en omdat dit nu eenmaal gebruikelijk was in de trappenbranche werd mij verteld.” Van oudsher zijn we in Nederland gewend geraakt aan het gebruik van tropisch hardhout voor onder andere trappen. Inmiddels zijn we al een aantal jaren gestopt met het gebruik van tropisch hardhout voor witte trappen. En nu gaan we hier helemaal mee stoppen en bieden we alleen nog alternatieven aan.

Krimp tropisch regenwoud

Het tropisch regenwoud krimpt al jaren, de ontbossing in het Amazonegebied was de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog als nu. Het leefgebied van veel dieren, maar ook mensen komt door de ontbossing in gevaar. Daarnaast zorgt deze krimp voor nog meer CO2 in onze atmosfeer. Ongeveer twaalf procent van alle CO2-uitstoot die de mensheid veroorzaakt is te wijten aan ontbossing. Dat is meer dan al het verkeer bij elkaar. Naar schatting is 30-70% van alle houtkap in tropisch regenwoud illegaal. Beuzenberg: “Fout hout noemen wij dit. In deze landen zijn er door corruptie geen adequate controles en is de herkomst van het hout nooit met 100% zekerheid vast te stellen. Als we om deze houtsoorten blijven vragen blijven we de illegale houtkap en alle negatieve gevolgen hiervan stimuleren.”

Vervuiling door transport

Naast de ontbossing is er voor De Vries Trappen nog een belangrijk argument om te stoppen met het gebruik van tropisch hardhout. Tropisch hardhout groeit niet naast de deur en komt voornamelijk uit de Amazone, het Congobekken en Indonesië. Deze houtsoorten worden veelal per supertanker vervoerd naar Nederland. Dit transport zorgt weer voor veel vervuiling. Het bedrijf kiest daarom liever voor hout wat dichterbij huis groeit.

Wat zijn de alternatieven?

Als alternatief heeft De Vries ‘Next Step’ ontwikkeld. Next Step is een slijtvaste en onderhoudsarme traptrede, opgebouwd uit een vurenhouten kern met een slijtvaste HPL toplaag. Zowel de kern als de toplaag zijn voorzien van het FSC keurmerk en komen uit goed beheerde bossen in Europa. Daarnaast is het met Next Step traptreden niet meer nodig om de treden te schilderen of de trap te bekleden. Dit is weer minder belastend voor het milieu.

Sinds een aantal jaar gebruikt De Vries voor luxe witte trappen voornamelijk beuken uit FSC bossen in Europa. Net als mahonie is beuken mooi strak af te werken en hard. Voor de klant die graag de kleur en de tekening van het hout wil zien gebruiken zij Europees eiken uit Frankrijk of Europees essen. Daarnaast kunnen ze deze houtsoorten door middel van een natuurlijke kleurolie voorzien van elke gewenste kleur. Van whitewash, mahoniebruin tot zwart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *