Ga naar hoofdinhoud

Groene energie in je huis

groene energie

Duurzaamheid, groene energie, windenergie… termen die je overal tegenkomt. Maar wat is groene energie eigenlijk? Welke soorten zijn er? En hoe kun je het in je huis of kantoor verwerken? Vragen waar wij de antwoorden op zochten.

Groene energie is eigenlijk niets meer dan energie opgewekt uit duurzame energiebronnen. Energiebronnen waarbij je niets wegpakt van de aarde. Groene energie is er in diverse soorten; windenergie, zonne-energie maar ook waterenergie of energie uit afval.

Groen versus…

Met de komst van groene energie kunnen we de bestaande energiebronnen, zoals kernenergie of energie gemaakt uit olie, verminderen. En dat is goed nieuws. Niet alleen beschadigen we de aarde door er olie uit te halen, de olie raakt ook een keer op. Wind daarentegen zal, net als zon of water, altijd blijven bestaan. In elk geval de komende miljarden jaren.

In huis

Ook fijn is dat je die groene energie ook zelf kunt opwekken. De meest voorkomende vorm daarvan is de zonne-energie. Je woning of kantoor voorzien van zonnepanelen heeft daarbij ook nog een dubbele werking. Het pand wordt door zonnepanelen over het algemeen namelijk meer waard en je energiekosten gaan uiteraard naar beneden. Hoeveel energie je op kunt wekken, is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de soort zonnepanelen. Hoeveel energie je verbruikt, is weer afhankelijk van vele factoren zoals het aantal mensen dat gebruikt maakt van de energie, wat voor pand je woont of werkt (en of dit wel of niet geïsoleerd is) en wat voor apparatuur je allemaal gebruikt.  

In het algemeen is het zo dat je veel panelen nodig hebt om echt zelf te voorzien in al je energie behoefte. Daarnaast is het mogelijke dat je op hele zonnige dagen meer energie ophaalt dan verbruikt en op minder zonnige dagen (of bij minder panelen) minder ophaalt dan je nodig hebt. Dit probleem kun je voorkomen door de ‘teveel’ opgehaalde energie terug te leveren aan je energieleverancier en indien je meer nodig hebt gebruik te maken van energie die de leverancier opgeslagen heeft. Dit kan zonne-energie zijn maar bijvoorbeeld ook energie van groene energiestromen zoals windenergie. Zo kun je toch in alle behoefte voorzien en verbruik je alleen groene energie.

Zonne-energie

Zonnepanelen zijn eenvoudig op bijvoorbeeld het dak van je huis, schuur of garage te monteren. In elk geval een stuk eenvoudiger dan een windmolen in je tuin plaatsen. Ook elektriciteit die wordt opgewekt door stuwdammen, is thuis natuurlijk niet realiseerbaar. Toch kun je deze energie thuis wel gebruiken, door een groen energie contract af te sluiten. Daarbij gebruik je dan groene energie die elders opgewekt is. Dat kan zonne-energie zijn maar bijvoorbeeld ook windenergie. Met een klimaat waarin het eigenlijk altijd wel waait, heeft ons land vele plekken waar windenergie opgewekt wordt, groene energie waar je dus thuis gewoon van kunt profiteren.

Groen gas

Hoewel groene energie inmiddels bij de meesten onder ons wel een bekende term is, weten veel mensen nog niet dat er ook groen gas bestaat. In Nederland maakt nog altijd het grootste deel van de huishoudens dagelijks gebruik van gas en dan met name van aardgas. Maar ook aardgas is, net als olie, niet oneindig. De productie van groengas is daarom een goede zet. Groen gras wordt Nederland altijd gecertificeerd geleverd en is heel schaars. Een goed alternatief voor groen gas is CO2-gecompenseerd gas.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *