Ga naar hoofdinhoud

Grote kansen bij samenwerking duurzame bouw

duurzame bouw

De energietransitie die Nederland momenteel ondergaat heeft ook consequenties voor de bouw. Zo zullen kantoorpanden vanaf 2023 minimaal een energielabel C nodig hebben. Dat betekent dat er bij nieuw te bouwen kantoorpanden goed gekeken moet worden naar de zaken die ervoor kunnen zorgen dat dat label toegekend kan worden. Het is daarom in deze tijd nodig om te kijken naar het nut van samenwerking met andere specialistische bedrijven.

Veel ontwikkelingen in de bouw

Omdat de overheid wil dat we in de toekomst allemaal van het gas af gaan volgen de ontwikkelingen omtrent duurzaam bouwen elkaar in rap tempo op. Zo is de subsidie voor energiebesparende maatregelen flink omhoog gegaan.

Verder heeft Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening op 10 maart aan 14 gemeenten een rijksbijdrage toegekend voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk, die op hun beurt weer als voorbeeld moeten dienen voor andere gemeenten. De energietransitie is ‘hot’ en zal de vraag naar het verduurzamen van bestaande panden, of het duurzaam bouwen van nieuwe woningen en kantoorcomplexen doen laten toenemen.

Het is daarom slim om samen te werken met gerenommeerde partners die hun vak verstaan, en waar je een goede relatie mee op kunt bouwen om ook in de toekomst grote projecten op te kunnen pakken.

In 2022 hogere subsidie op energiebesparende maatregelen

De subsidie op energiezuinige maatregelen is op 1 januari jongstleden verhoogd. Als mensen kiezen voor twee duurzame maatregelen, dan krijgen ze vanaf dit jaar 30% subsidie.  Bovendien kunnen er door particulieren goedkope leningen worden aangevraagd om te kunnen investeren in verduurzaming. Onder die energiebesparende maatregelen vallen bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, de kruipruimte isoleren of het aanschaffen van een warmtepomp of zonnepanelen.

Dit is hét moment om in te springen

Als ondernemer is dit dus hét moment om op de energietransitie ’hype’ in te springen en slimme totaalpakketten aan te bieden. Door met elkaar samen te werken kunnen grotere projecten op een slimmere manier aangepakt worden, en ben je als ondernemer een stuk aantrekkelijker om mee in zee te gaan.

Bovendien is duurzaam bouwen natuurlijk niet alleen goed voor het klimaat, maar is het ook goed voor je reputatie als ondernemer om bekend te staan als een bedrijf dat bijdraagt aan duurzaamheid. 2022 is het jaar waarin jij als ondernemer in de bouw het verschil kan maken, door op een slimme manier te partneren met andere bedrijven. Het gezegde is niet voor niets: vele handen maken licht werk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.