Ga naar hoofdinhoud

Innovatie isolatieglas: dubbelglas opwaarderen naar triple glas

triple glas

Een nieuw ontwikkelde methode maakt het mogelijk om bestaand dubbelglas te opwaarderen naar triple glas. Het upgrade-proces is een van de uitkomsten van de workshops over het hoogwaardige hergebruik van vensterglas, georganiseerd door innovatieplatform Booosting.

In de huidige bouwpraktijk wordt vrijwel al het afgedankte vensterglas tot verpakkingsmateriaal gedowncycled. Het materiaal is dan nog niet versleten en kan hoogwaardiger opnieuw worden ingezet. Hergebruik van isolatieglas blijkt op allerlei vlakken uitdagend. Op initiatief van Booosting wordt er nagedacht over betere, nieuwe producten. Het isolatieglas van de toekomst moet opnieuw te monteren zijn, zodat de componenten eenvoudig kunnen worden terugwonnen en opnieuw worden ingezet.

Van dubbelglas naar triple glas

Recent organiseerde Booosting een aantal workshops om deze uitdaging aan te gaan. Eén van de innovatieve uitkomsten van de workshops is een methode om het bestaande dubbelglas op te waarderen naar triple glas. Eerst wordt het bestaand glas uit elkaar gehaald en gereinigd. Daarna wordt een specifieke folie toegevoegd en wordt het opgebouwd tot triple glas, met een theoretische U-waarde van 1,1. Het is de bedoeling dat het gehele upgrade-proces mobiel kan plaatsvinden. Daarom zijn de initiatiefnemers van plan om twee vrachtwagens om te bouwen tot een werkplaats om het triple glas overal terplekke te kunnen maken. Inmiddels is de eerste succesvolle praktijkproef uitgevoerd (zie video onderaan bericht).

Weerstand vanuit glasproductiebedrijven

Naar verwachting zal het niet eenvoudig zijn om de glasproducenten te overtuigen om bestaand glas te upgraden in plaats van glas te downcyclen en nieuw glas te blijven produceren. Maar als het lukt de komende jaren op deze innovatieve wijze miljoenen vierkante meters glas te verbeteren, zou het een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot. 

Bouwwereld interviewde Rutger Snoek, een van de initiatiefnemers van dit project, voor de Bouwspecial Circulariteit 2020.

Snoek: “Glas staat volgens het TNO in de top 10 van materialen met de grootste milieu-impact in gebouwen. Dit komt omdat het productieproces van floatglas zeer energie-intensief is. Om de grondstoffen van glas te smelten, moet de floatoven tot ca. 1500 C° opgewarmd worden. Daarnaast kan de productie niet stil worden gelegd; de fabriek moet dag en nacht draaien. Voor de productie worden voornamelijk fossiele brandstoffen gebruikt, dus veroorzaakt het een hoge CO2-uitstoot. Door bestaand glas te opwaarderen in plaats van te downcyclen kunnen we de uitstoot verminderen.”

Interview lezen? Bestel dan de Bouwspecial Circulariteit in onze webshop.

Heb je ideeën over dit onderwerp en wil je een bijdrage leveren? Neem dan contact op met een van de volgende personen.

Bart van der Werf – Logtenberg, [email protected]
Wout Hoogendoorn, [email protected]
Rutger Snoek, [email protected]

Bekijk hieronder een video van de proef.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *