Ga naar hoofdinhoud

Klimaatakkoord haalbaar voor gebouwde omgeving

klimaatakkoord

De doelstelling in het Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving is haalbaar. De 3,4 Megaton (Mton) CO2 besparing die per 2030 gehaald moet worden, is zelfs te realiseren door ‘slechts’ isolerende maatregelen toe te passen. Met maatregelen als zonnepanelen en duurzame warmteopwekking kan de besparing nog groter worden. Dit stelt online platform Toelevering Online op basis van een onderzoek.

Alle gebouwen en woningen in Nederland vallen onder de sector ‘gebouwde omgeving’. Om de CO-uitstoot te verminderen met 3,4 Mton moeten we onze bestaande woningen verduurzamen. Toelevering Online zocht uit welke maatregelen we moeten nemen om deze doelstelling te behalen.

Het onderzoek

Doel van het onderzoek van Toelevering Online was te weten komen hoeveel we in Nederland kunnen besparen als we onze woningen verduurzamen. In het onderzoek stonden een aantal veelvoorkomende maatregelen om woningen te verduurzamen centraal, namelijk:

  • Enkel glas vervangen voor HR++-glas
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie 
  • Vloerisolatie 

Per maatregel is bepaald hoeveel er potentieel bespaard kan worden in Nederland op basis van een verlaagd gasverbruik. Bij de berekeningen is er uitgegaan van gemiddeld gebruik in een gemiddelde (tussen)woning in Nederland.

Conclusie onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat we met deze maatregelen in de gebouwde omgeving veel kunnen besparen. Uitgaande van de onderzochte maatregelen en de gebruikte cijfers kunnen we in Nederland geschat 4,13 Mton CO besparen. De impact verschilt per maatregel, hieronder het potentieel per maatregel:

  • Enkel glas vervangen voor HR++ glas: 0,84 Mton
  • Spouwmuurisolatie: 0,93 Mton
  • Dakisolatie: 1,1 Mton
  • Vloerisolatie: 1,26 Mton      

In het onderzoek is enkel gekeken naar besparende maatregelen op basis van minder gasverbruik en/of gasloos wonen. Met andere maatregelen, zoals zonnepanelen en het op een duurzame manier opwekken van warmte kunnen we in Nederland nóg meer besparen. De doelstelling is dus haalbaar. De bevindingen zijn samengevat in onderstaande infographic: 

klimaatakkoord

Hoe besparen?

De vraag blijft echter of de Nederlandse bevolking bereid is om maatregelen door te voeren en of er voldoende vakmensen en financiële middelen beschikbaar zijn. De overheid probeert de bevolking in ieder geval te stimuleren. Zij heeft per 2 september namelijk de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) beschikbaar gesteld. Wie twee of meer maatregelen neemt om de woning te verduurzamen, komt in aanmerking voor de subsidie. Maatregelen die hieronder vallen zijn onder andere spouwmuurisolatie, dakisolatie en het vervangen van enkel glas. Meer informatie over deze maatregel is te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *