Ga naar hoofdinhoud

Koelende radiator vaker toegepast

radiator

De lage temperatuur-radiator met koelingsoptie wint terrein. De Strada Hybrid van marktleider Jaga is in relatief korte tijd een hardloper geworden, zo bevestigt de Belgische radiatorfabrikant. De koelende radiator, die gevoerd met koud water en met behulp van ventilatoren de lucht in de woning koelt, werd in het voorjaar van 2019 geïntroduceerd.

Koelen met een radiator houdt in dat er water van 18 à 19 graden door de leidingen stroomt. Hierdoor kan in een warme slaapkamer of zolder de temperatuur snel een aantal graden naar beneden worden gebracht. In een warmtepompinstallatie kan dit het makkelijkst wanneer in de zomer de temperatuur van het buffervat voor verwarming naar beneden wordt gebracht, maar nog wel boven dauwpunt blijft in verband met condensvorming. Bij de Strada Hybrid zijn in de volledige lengte van de warmtewisselaar ventilatoren geplaatst, die de afgifte verbeteren.

Geen airco, wel koeling

De koelende radiator is in zo’n installatie een serieus alternatief voor de airco, die op dit moment erg populair is. De koelingsoptie is een van de voordelen van een integrale verduurzaming met een (hybride) warmtepomp. Een andere mogelijkheid is (passief) koelen via het ventilatiesysteem, bijvoorbeeld via de by-pass van een modern balansventilatiesysteem. Het merendeel van de bestaande woningen in Nederland is echter nog uitgerust met mechanische ventilatie (type C).

Webinar over verduurzamen

In het webinar Stap voor stap verduurzamen wordt uitgebreid ingegaan op het samenspel tussen opwekking en afgifte bij duurzame installatietechniek. Ook de koelingsmogelijkheden van de radiatoren van Jaga worden in het gratis webinar behandeld door technisch adviseur Eric van den Oudenalder. Andere sprekers zijn technisch trainer Rob Haarman van Nefit Bosch en Matthias Stukker namens Rensa Techniek. Deelnemers kunnen live vragen stellen. Aanmelden kan hier.

Warmtepompen: denk aan afgifte

Wie met warmtepompen wil verwarmen, moet ook goed kijken naar het afgiftesysteem. Dat kan in bestaande woningbouw met vloerverwarming, maar die is lang niet altijd aanwezig. In de meeste gevallen is het raadzaam om oude radiatoren te vervangen voor exemplaren die efficiënter werken op aanvoertemperaturen van 45 graden of lager. Dat kan, bijvoorbeeld uit budgetoverweging, ook in een eerdere fase dan de ketelvervanging.

Een standaard lage temperatuur radiator, heeft doorgaans een hoger afgifte-oppervlak, en bevat minder water. Daarnaast kan die radiator ook uitgerust worden met ventilatoren die snelle verwarming zeer lage temperaturen of niet-condenserende koeling in een ruimte kunnen verspreiden. De markt van lage temperatuur-radiatoren groeit ongeveer net zo hard als de warmtepomp-markt. Die liet in 2019 een plus van 25 procent zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *