Ga naar hoofdinhoud

Meest duurzame stadhuis in Almelo

Nieuwe stadhuis van Almelo

Met een score van 77,81 procent is het stadhuis van Almelo het meest duurzame gemeentehuis van Nederland. In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast.

BREEAM-NL Excellent

Het stadhuis van Almelo is sinds maart 2015 in gebruik en is met zijn twee torens een echte eyecatcher in het centrum van Almelo. Het gebouw van zo’n 20.000 vierkante meter is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Het ontwerp van het gebouw is in 2012 al beloond met een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat. De gemeente heeft dit ambitieuze ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk gerealiseerd. Zodoende kan nu ook het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat worden uitgereikt.

Lichtinval

Het stadhuis in Almelo heeft een WKO-installatie. Tevens zijn led-verlichting en daglichtsensors toegepast, waardoor jaarlijks zo’n 100.000 kWh elektriciteit kan worden bespaard. Daarnaast is in het ontwerp goed rekening gehouden met de lichtinval; de gevels van het gebouw zijn optimaal georiënteerd op de zon. En door de open inrichting wordt flexibel werken gestimuleerd.

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: ‘We zien een groei in het aantal BREEAM-NL certificaten voor overheidsgebouwen. Almelo levert een unieke prestatie. En geeft als gemeente het duurzame voorbeeld: voor andere overheden, maar ook voor het bedrijfsleven.’

Duurzaam als standaard

Wethouder Javier Cornelissen (duurzaamheid): ‘We hopen dat anderen onze titel van meest duurzame stadhuis snel overnemen. Dat zou namelijk betekenen dat Nederland verduurzaamt en dat duurzaamheid geen opgave meer is, maar een standaard uitgangspunt.’ Cornelissen stelt dat duurzaam bouwen één is, maar dat de gemeente ook bekijkt hoe het bestaande maatschappelijk vastgoed verduurzaamd kan worden. ‘Die verantwoordelijkheid hebben we en willen we ook nemen. Als voorbeeld naar de stad.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.