Ga naar hoofdinhoud

Nationale Duurzame Huizenroute 2019

duurzame huizenroute

Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen en woonwijken is voor veel mensen de grote vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren met plezier hun duurzame woning open voor bezoek. Zij vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geïnteresseerden op weg met hun ervaring.

Ruim 1400 eigenaren van woningen, VvE’s en woonboten hebben hun woning als voorbeeld aangemeld op het platform www.duurzamehuizenroute.nl. Bijna een kwart van de huizen is aardgasvrij en velen zijn op weg ernaar toe.

Op zaterdag 2 en 9 november zijn een groot aantal van deze woningen te bezoeken. De bewoners vertellen wat zij hebben gedaan om hun huis energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De ervaringen en duurzame toepassingen zijn uiteenlopend: isoleren van dak, gevel en vloer; installatie van een warmtepomp, zonneboiler of zelfs een buffervat met ijs; maar ook een groendak of hergebruik van regenwater.

Naast de informatie over wat goed is gegaan, wordt er ook besproken wat achteraf wellicht beter was geweest. De bewoners die hun huis openstellen weten als geen ander dat er veel bij komt kijken om tot een goed plan van aanpak te komen. Voor mensen die nog aan het begin staan is dit waardevolle informatie. Het bezoeken van een woning werkt aanstekelijk, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Duurzame Huizen Route. Zo’n 86 procent van de bezoekers wil de opgedane kennis toepassen in hun eigen woning.

Tips van huiseigenaren

Huiseigenaar Jenneke van Goeree Overflakkee geeft aan dat de basis goed moet zijn. “Eerst isoleren en je woning klaarmaken voor een lage temperatuur verwarming. Bekijk op welke plekken je de meeste winst behaalt, zoals het vervangen van kozijnen en glas en het isoleren van de wanden. Pas tegen het einde komen de warmtepomp en andere installaties in beeld. Plan waar je naartoe wilt werken.”

De tip van Andries uit Skingen (Friesland) luidt: “Ga op bezoek bij een woning via de Duurzame Huizen Route en vraag de bewoners de oren van de kop. Elk stapje dat je zet is waardevol, dus ga vooral aan de slag in je eigen woning en leer van anderen. Goede leermeesters zijn goud waard. Daarnaast schrikken de kosten veel mensen af, maar mijn ervaring is dat er meer subsidies en regelingen zijn dan je denkt.”

Het bezoeken van een woning

Geïnteresseerden die op zaterdag 2 en 9 november een woning willen bezoeken kunnen kiezen uit een grote variatie aan woningtypen en duurzame toepassingen. Inschrijven voor een bezoek is een vereiste en kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *