Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen

houten woningen
Foto: Paul Wolters, DAD / Architectuur

In het Gelderse Wehl wordt een nieuwe, energieneutrale fabriekshal voor geWOONhout gebouwd. In de hal worden vanaf dit najaar kant-en-klare houten woningmodules geassembleerd, waarmee seriematig circulaire houten HOUTbaar HUIS-woningen en (zorg-)appartementen kunnen worden samengesteld.

Een geïndustrialiseerde productielijn voor de assemblage van gestandaardiseerde woningmodules van LVL-hout is uniek in Nederland. Het bedrijf streeft naar een volledig C0₂-neutraal proces: van grondstoffen en materiaalgebruik tot aan energievoorziening en transport. Daarmee geeft geWOONhout invulling aan een groenere bebouwde omgeving die bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem, het stikstofprobleem én het woningtekort.

Voordelen van houtbouw

Volgens de initiatiefnemers Hans Smit, directievoorzitter Koopmans Bouwgroep, en Gert van Vugt, CEO Sustainer Homes, zit in een HOUTbaar HUIS 20 ton CO2 opgeslagen. Een traditioneel gebouwd huis in beton stoot juist 55 ton CO2 uit.

Door LVL-hout te gebruiken, wordt er 80 procent minder hout gebruikt dan bij andere houtbouwsystemen. Doordat de woningen volledig demontabel zijn, kunnen de houten onderdelen vele generaties worden hergebruikt.

Hout is geschikt voor prefab bouw. Het is licht en sterk en makkelijker te vervoeren dan beton of staal. Hout isoleert ook goed en is van nature brandveilig en temperatuur- en vochtregulerend. Dit zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel: monteren op de bouwplaats gaat snel. In een één week staat er een compleet afgewerkte woning met installaties, trappen, keuken, toilet en badkamer.

houten woningen

Industrialisatie en standaardisatie

Bouwen met houten modules begint achter de computer, waar via de principes van parametrisch ontwerpen de losse modules virtueel aan elkaar worden gekoppeld. Sustainer Homes ontwikkelde het bouwsysteem en de ontwerpsoftware, en heeft deze met geWOONhout doorontwikkeld. Van het trapgat en de keuken tot de installaties, badkamer en de keuze voor een schuin of plat dak: alles wordt vooraf bedacht en getekend. De gestandaardiseerde modules van geWOONhout kunnen telkens op andere wijze gestapeld en verbonden worden, zodat er een nieuwe woning ontstaat.

Zichtbaar resultaat

In Hengelo heeft Koopmans Bouw recent vier houten woningen opgeleverd die gebouwd zijn volgens het concept HOUTbaar HUIS van TBI WOONlab. Later dit jaar worden er nog negen woningen gerealiseerd in Winterswijk en tien in Groenlo. Alle woningen worden samengesteld uit en gerealiseerd met de circulaire houten woningmodules van geWOONhout.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *