Ga naar hoofdinhoud

Nog 3,5 jaar om 30 miljoen m2 kantoor te verduurzamen

verduurzamen

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland energielabel C of beter hebben. Op dit moment voldoet 60% (oftewel 41 miljoen m2) van het kantooroppervlak nog niet aan deze eis. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de meerderheid van deze kantoren (83%) überhaupt nog geen energielabel heeft. Dat meldt Calcasa naar aanleiding van hun kwartaalonderzoek.

Een deel van de kantoren zonder label is relatief recent gebouwd of al verduurzaamd en zal in de praktijk al voldoen aan de eisen voor een label C of beter. Indien een conservatieve schatting van de ontbrekende labels wordt gemaakt, dan moet in totaal 29,7 miljoen m2 worden verduurzaamd. Dat is 8,5 miljoen m2 per jaar. Ter vergelijking: in de afgelopen drie jaar is de kantooroppervlakte met energielabel C of beter jaarlijks gemiddeld met 4,2 miljoen m2 toegenomen. Het tempo van de verduurzaming moet dus fors omhoog om binnen 3,5 jaar de doelstelling te kunnen halen.

Analyse energielabels van de kantorenvoorraad

Volgens Calcasa zijn er in Nederland in totaal 42.640 kantoorpanden met een gezamenlijke oppervlakte van 67,4 miljoen m2 . Van deze panden heeft 40% (26,6 miljoen m2) een energielabel van A-C, 10% (7,0 miljoen m2) heeft een energielabel D-G en 50% (33,8 miljoen m2) heeft geen energielabel. In de laatste jaren is een duidelijke versnelling van het aantal kantoren met een energielabel (C of beter) waarneembaar. In 2011 had 0,8% van de kantoren een energielabel C of beter, dit steeg naar 4,2% per eind 2015 en nam verder toe naar 17,1% halverwege 2019.

Wat opvalt is dat vooral grotere kantoren een energielabel hebben. Het aantal kantoren dat nog moet worden verduurzaamd is daarmee groot. Kantoren die na 2023 een lager label dan C hebben, mogen officieel niet meer gebruikt woorden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *