Ga naar hoofdinhoud

NOM gegarandeerd met energiemodule

NOM, soest, energiemanagementsystee,

Hoe zorg je er voor dat een NOM-woning niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk ook daadwerkelijk nul-op-de-meter is? Bij een renovatieproject van 70 woningen in Soest maakt men gebruik van een energiemodule om juist dat te kunnen garanderen.

NOM-renovatie

De renovatie naar nul-op-de-meter maakt de woningen in Soest gasloos. Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-wininstallatie de woning van warmte en elektra. Met als gevolg dat gedurende een jaar evenveel duurzame energie wordt opgewekt als normaliter wordt gebruikt. In Soest zijn nieuwe kant-en-klare gevels, die bestaat uit een isolatiepakket en steenstrips, inclusief drielaags glas, tegen de bestaande gevels geplaatst. Over het bestaande dak ligt een nieuw dak met zonnepanalen en de kruipruimte is geïsoleerd. Ook keukens, badkamers en toiletten zijn vernieuwd. Alle noodzakelijke installaties, zoals de warmtepomp, omvormer en balansventilatie, worden geplaatst in een energiemodule. Deze staat achter de woning.

Plug & play

Voor deze energiemodule geldt plug & play. Elke module is getest in de BAM-vestiging in Veenendaal, zodat de monteurs gegarandeerd een werkend apparaat installeren. Binnen vier uur wordt de CV-ketel verwijderd en de nieuwe module geplaatst. Daardoor wordt het ontbreken van warm water tot een minimum beperkt en ondervindt de betreffende bewoner zo min mogelijk overlast. Cruciaal onderdeel van deze energiemodule is de Smart Energy Management-module (SEM) van ABB, die de installaties monitort, gegevens opslaat in de cloud, visualiseert en waar mogelijk aanstuurt.

Integraal Smart Energy Management systeem

De SEM-module monitort het energieverbruik per woning, reageert op ‘real-time data’ waardoor de E- en W-installatie goed op elkaar zijn afgestemd. Ook zet het alle informatie veilig in de cloud. Hiermee kan een woning worden gemonitord, waardoor bewoners een beter inzicht krijgen in hun energiegebruik. Zo kunnen zij energie besparen en zien dat de beloofde resultaten gehaald wordenOok de woningcorporatie en installateur kunnen zo de woningen op het verwachte en werkelijke verbruik monitoren en hierdoor aan de jaarlijkse EnergiePrestatieGarantie (EPG) voldoen.

Algoritmes

De prestaties van de installaties in de woningen in Soest worden, met behulp van algoritmes, gemeten via het platform BAM Analytics. Dit is nodig want de standaard theoretische rendementen van bijvoorbeeld een warmtepomp, die zijn opgegeven door leveranciers, vallen in de praktijk vaak anders uit. Te vergelijken met het verbruik van een auto. Hiermee is in het concept rekening gehouden, maar daarnaast blijft het monitoren essentieel voor de NOM-propositie. Het is voor de NOM-aanbieder onmisbaar om aan te tonen dat aan de beloofde prestaties is voldaan. Zo krijgen woningcorporaties volledig inzicht en dus waarde voor hun investering. Daarnaast kan de NOM-aanbieder met behulp van monitoring de prestatiegaranties van de installatie en de woning waarborgen.

All electric

SEM kan een belangrijke stap zijn op weg naar ‘all electric’. De all electric-woning is onderdeel van een all electric-wijk, waarin niet alleen wordt gekeken naar het individu, maar juist naar het geheel. Wijkbewoners kunnen in de toekomst naar verwachting onder andere energie met elkaar uitwisselen, met als doel een optimale verhouding tussen verbruik en opwekking en dus een optimale prijs voor energie. Een betere energie-afstemming binnen de wijk gaat verspilling tegen, waardoor vooral de operationele kosten omlaag kunnen.

De woningen worden in opdracht van woningcorporatie Portaal door BAM dit voorjaar opgeleverd. Het project maakt deel uit van het landelijke initiatief De Stroomversnelling, een samenwerking tussen bouwers en woningcorporaties om verouderde woningen comfortabel en energiezuinig te maken.

Foto’s: BAM Wonen

Case Study SEM – Herveld:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “NOM gegarandeerd met energiemodule

  • Mike

    Soest nul op de meter is weer een mislukt project van de bam.

  • P.R. van der Mije

    Gaarne zou ik info willen ontvangen over de SEM voor particulieren in Noord Holland in bestaande bouw. Mijn CV-ketel is aan vervanging toe en het zou mooi zijn als een SEM kon worden geplaatst. Ik begrijp uit Uw artikel dat ik niet mijn huis hoef te wijzigen naar vloerverwarming?
    Vriendelijke groet
    Robbert van der MijeP.R.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *