Ga naar hoofdinhoud

Pilotproject SuperHybrid warmtepomp

superhybrid

Cooll uit Enschede gaat zijn SuperHybrid warmtepomp testen in een sociale huurwoning in Kampen van Deltawonen. Ook komen er toestellen te hangen in woningen in Enschede en Brabant. Na deze veldtesten hoopt Cooll de eerste serie in productie te nemen.

De SuperHybrid is een mogelijk interessante technologie omdat zonder grote aanpassingen van de woning, zonder ruimte- en comfortverlies er een hoge besparing kan worden gerealiseerd op het gasgebruik en de CO2 uitstoot. Uit recent onderzoek van het Duitse Fraunhofer Instituut in Freiburg is gebleken dat de warmtepompen een rendement halen dat 27% beter is dan moderne HR-ketels.

superhybrid

Het model dat getest werd in Duitsland was het tweede prototype, terwijl bij de praktijktest alweer model nummer drie getest wordt – een verbeterde versie van het tweede model. Cooll: “De ontwikkelingen en verbeteringen aan het derde functionele model dat we in deze winter in een oplage van vijf stuks in de praktijk testen, zullen de performance zeker verbeteren. We verwachten hier ruim boven de beloofde 30% uit te komen.”

Testen KIWA

“Eind 2021 heeft KIWA de testmodellen flink aan de tand gevoeld en daar heeft de warmtepomp een CE GAR veldtest certificaat gekregen. Het behalen van dit certificaat maakt deze veldtest mogelijk en geeft Cooll inzichten voor het definitieve productontwerp. De installatie en het gedrag van de warmtepomp  levert ons een schat aan informatie op voor de verdere ontwikkeling”, aldus Stefan van Uffelen, CEO van Cooll.

Productie

Na de veldtesten wil Cooll de markt op met zijn warmtepomptechnologie. Er zijn plannen om volgend jaar 50 toestellen te produceren en een deel daar van te testen in pilotprojecten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Installatiebedrijf Van Dorp zal de eerste 50 warmtepompen installeren.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.