Ga naar hoofdinhoud

Praktijkonderzoek ‘De Energieproeftuin’ in Zwolle

Praktijkonderzoek 'De Energieproeftuin' in Zwolle

Begin september starten deltaWonen en Trebbe met de aanpak van 46 woningen in de wijk Berkum in Zwolle. In de negen woningblokken worden verschillende combinaties van energiebespaarders, energie-opwekkers en energieopslag-methoden getest. Doel: onderzoek doen naar de meest optimale combinatie. Het woningverbeteringsproject heeft dan ook de toepasselijke naam ‘De Energieproeftuin’ gekregen.

Er worden verschillende combinaties van zonnepanelen, methodes voor energieopslag en isolatiemogelijkheden toegepast. Zo worden er accu’s, warmtepompen en speciaal isolerend glas geplaatst. Het energieverbruik wordt gemonitord, zo kan beoordeeld worden welke combinatie het beste resultaat oplevert. Criteria hierbij zijn: kosten, plaatsings- , onderhouds- en gebruikersgemak, energiebesparing en energiebewustwording. De woningen in Berkum zijn goed geschikt voor dit project, omdat het om dezelfde woningen gaat, allemaal gebouwd in de jaren 60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar. Vanaf januari 2018 start de periode waarin de aangebrachte maatregelen gemonitord worden.

Minimaal label B in 2024

Landelijk is de ambitie om ervoor te zorgen dat alle woningen in 2020 gemiddeld een B-label hebben. DeltaWonen gaat verder in deze ambitie: in 2024 moet haar woningvoorraad minimaal een energielabel B hebben. De woningen die het hier betreft, hebben op dit moment allemaal een E, F of G label en zijn daarmee niet energiezuinig. Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label. Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Onze ambitie na 2020 gaat veel verder dan dat alle woningen  een label B hebben. Een volgende stap is alle woningen gasloos of energieneutraal. Daarop sorteren we voor met deze pilot.”

Samenwerking

DeltaWonen, Trebbe en installatiebedrijf Loohuis deden het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek naar verschillende verduurzamingsmethoden. Daarbij is ook een vertegenwoordiging van bewoners betrokken. De 46 woningen worden in december opgeleverd. Medio oktober organiseren deltaWonen en Trebbe samen een symposium om ook met collega corporaties, –bouwers en andere partners stil te staan bij de mogelijkheden en ontwikkelingen om bestaande sociale huurwoningen te verduurzamen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.