Ga naar hoofdinhoud

Praktijktest waterstof bewijst potentie voor bestaande woningen

waterstof

Bewoners blijken hun bestaande huis en tapwater veilig en voldoende met waterstof te kunnen verwarmen. Dat is de conclusie van de praktijktest die het consortium [email protected] heeft afgerond. Ook levert de pilot diverse aanbevelingen op om deze vorm van energievoorziening voor de gebouwde omgeving verder te optimaliseren.

Acht maanden lang testte het [email protected] een waterstofinstallatie in het DreamHûs, een replica jaren-70 woning die aangesloten was op een ondergronds waterstofnet. Afgelopen zomer werd de installatie losgekoppeld en onlangs werden de resultaten van de proefopstelling op The Green Village van de TU Delft bekend. Waterstof is inderdaad een veelbelovend alternatief voor aardgas in de gebouwde omgeving, zo blijkt uit de resultaten.

Volgens het consortium heeft de test aangetoond dat het goed mogelijk is om een binnenhuisinstallatie, vergelijkbaar met een aardgasinstallatie, via een waterstofnet met waterstof te voeden en in een waterstofketel te verbranden.

Aanbevelingen

waterstof

Tijdens de praktijktest zijn nagenoeg alle mogelijke storingen van een ‘normaal’ gebruik gesimuleerd. Daarbij leverde het gebruik van nieuwe onderdelen en de extra veiligheidsmaatregelen waardevolle inzichten op, zowel voor de keuze en afstelling van componenten als voor de hele installatie.

Een van de aanbevelingen van het [email protected] is om de hele keten erbij te betrekken: producenten, netbeheerders, een installateur, een ketelproducent alsmede bewoners en een certificerende instantie (Kiwa). Niet alleen om een vergunning te verkrijgen, maar bijvoorbeeld ook om van elkaar te leren en goede afspraken te maken over de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen.

Een andere aanbeveling is om te onderzoeken wie op welke manier het spoelen van de gasleidingen, ter voorkoming van een (brandbaar) waterstofgas/lucht-mengsel, moet uitvoeren. Voor de pilot werd een speciale spoelinrichting voor de binnenhuisinstallatie ontwikkeld en toegepast. Op deze manier spoelen is echter tijdrovend en dus kostbaar. Ook vereist het specifieke kennis en vaardigheden van monteurs. Voor het grootschalig toepassen van waterstof zijn naast goede apparatuur en procedures ook de scholing en eventuele certificering van installateurs aandachtspunten.

Veiligheidsmaatregelen

In het [email protected] is veiligheid een belangrijk aandachtspunt geweest. Door de onbekendheid met het gebruik van waterstof in een binnenhuisinstallatie zag het consortium zich verplicht om elk mogelijk risico weg te nemen of de gevolgen te minimaliseren. Zo zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen die je bij geodoriseerd gas (waterstof heeft geen geur) achterwege kunt laten. De getroffen veiligheidsmaatregelen zijn echter te veelomvattend voor een massale uitrol. Er zal moeten worden vastgesteld welke veiligheidsmaatregelen daarbij minimaal noodzakelijk zijn.

Wet- en regelgeving

Het installeren van de [email protected] werd uitgevoerd conform de geldende wet- en regelgeving en richtlijnen voor aardgasinstallaties in woningen. Tijdens de praktijkproef is alleen meerdere malen gebleken dat die niet afdoende is voor waterstofinstallaties. Zo ontbreken richtlijnen voor het testen van lekdichtheid. Wel toont de test volgens het consortium duidelijk aan dat met aanvullingen op de wet- en regelgeving zoals die zijn uitgewerkt en uitgevoerd door het [email protected] team, er een veilige en werkende situatie mogelijk is. Het consortium beveelt aan haar projectervaringen om te zetten in aangepaste wet- en regelgeving.

Lees hier het volledige eindrapport.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Praktijktest waterstof bewijst potentie voor bestaande woningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *