Ga naar hoofdinhoud

Recordopbrengst Eindhovense PV-gevel

pv-gevel

ZigZagSolar heeft met een PV-gevel een recordopbrengst gemeten. Over een heel jaar was de opbrengst 144 kilowattuur per vierkante meter. De gevel betreft een proefopstelling van panelen op gebouw Vertigo van het terrein van de TU/e in Eindhoven. De proefopstelling is een samenwerking tussen ZigZagSolar, de universiteit en TNO.

Zaagtand

De basis van het ZigZagSolar-systeem is een zaagtandvorm, met PV-panelen op het korte bovenvlak. Het bovenvlak van de zaagtand heeft een hellingshoek van 15 tot 45 graden, waardoor het water er goed afloopt. De hellingshoek maakt voor de opbrengst van de PV-panelen relatief weinig uit. De breedte van het bovenvlak is afgestemd op de standaard maatvoering van de cellen, zoals die binnen PV-panelen worden toegepast.

Reflectie

Het lange vooroverhellende vlak zorgt voor reflectie van licht op de PV-panelen, waardoor de opbrengst met name bij laagstaande zon – onder meer in de winter – behoorlijk omhoog gaat. De hellingshoek is zo bepaald dat op de langste dag, als de zon het hoogst staat, nog net geen schaduw valt op de PV-panelen. Op dat moment reflecteert het bovenliggende paneel alleen het diffuse licht. Bij laagstaande zon doet de reflectie maximaal mee. Om de opbrengst te optimaliseren zijn bij de proefopstelling zijn de vooroverhellende panelen ook voorzien van PV-panelen.

Wereldrecord

De opbrengst van 114 kWh per vierkante meter gevel is een wereldrecord. “Voor zover bij ons bekend is er geen enkel ander systeem ter wereld dat een hogere opbrengst gehaald zou kunnen hebben op dezelfde locatie. Maar op andere plekken in de wereld schijnt natuurlijk veel meer zon”, aldus TNO-onderzoeker Rland Valckenborg in een verklaring tegenover het Eindhovens Dagblad.

Weten hoe je een pv-gevel brandveilig maakt? Kijk dan het webinar Brandveiligheid terug. Esther Hebly, Senior adviseur Geveltechniek bij DGMR gaat dieper in op dit onderwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Recordopbrengst Eindhovense PV-gevel

  • Mooie cijfers!

    144 of 114 kwh per m2? (staat beide artikel)

    welke oppervlak m2 wordt er bedoeld? van de gevel in het platte aanzicht of van de zonnecellen die er liggen?

  • Gerald Lindner

    In een 3-4-5 driehoek is het gemonteerde pv oppervlak 1,4x meer dan het vlakke deel. Die 1,4x meer pv zou in een optimale pv opstelling circa 175kWu/m2 opleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.