Ga naar hoofdinhoud

Robot isoleert moeilijk bereikbare kruipruimtes

kruipruimtes

Vloeren met moeilijk bereikbare kruipruimtes kunnen voortaan met een robot geïsoleerd worden. Het Brabantse isolatiebedrijf Isolatie.com heeft de primeur. Zij hebben naar eigen zeggen als eerste in de Benelux een kruipruimte onder een woning geïsoleerd met behulp van deze isolatierobot.

3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet voldoende geïsoleerd, aldus Milieu Centraal. De renovatiesector doet hard zijn best om alle bestaande woningen in een rap tempo te verduurzamen, maar niet elke woning is eenvoudig te isoleren. Zo zijn er veel woningen met een ontoegankelijke of te lage kruipruimte, waar een isolateur met zijn apparatuur niet in past. Hier is vloerisolatie vanuit de kruipruimte niet aan te brengen. Ongeveer 20% van de warmte in huis gaat verloren door een niet geïsoleerde vloer. Het niet kunnen isoleren van deze vloeren leidt tot een onnodig hoog gasverbruik en een gebrek aan comfort in huis.

kruipruimtes

Lees ook:

Robot neemt werk isolateur over

Met behulp van de isolatierobot kunnen deze ontoegankelijke kruipruimtes toch geïsoleerd worden. De robot wordt door een kleine opening in de muur of vloer in de kruipruimte geplaatst en neemt vanaf hier het werk van de isolateur over. De robot rijdt zijn route door de kruipruimte en spuit hierbij een HFK-vrije, water-gedragen isolatieschuim rechtstreeks tegen de houten of betonnen vloer. Sensoren en camera’s registreren hierbij waar en hoe veel isolatiemateriaal aangebracht moet worden. Isolatie.com werkt samen met een Brits bedrijf gespecialiseerd in robotisering, welke de robot levert. De robot is in Engeland al uitvoerig getest en ingezet en ziet nu zijn primeur in Nederland.

kruipruimtes

Eerste proefwoning

De eerste met een robot geïsoleerde woning is in opdracht van Zwaluwe Bouw en woningcorporatie Alwel uitgevoerd. Het betreft hier een proefwoning en nog geen definitieve introductie van de isolatierobots. Isolatie.com is op dit moment in overleg met een wooncorporatie die een groot aantal woningen met lastig bereikbare kruipruimten wil isoleren. Mocht dat doorgaan, dan is er mogelijk sprake van een permanente introductie van de robot.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *