Ga naar hoofdinhoud

Salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd

Salderingsregeling

De salderingsregeling voor zonnepanelen zal tot 1 januari 2023 ongewijzigd blijven. Daarna wordt de regeling tot 2031 geleidelijk afgebouwd. Dat hebben minister Wiebes (Economische zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten.

Terwijl voorheen het plan was om in 2020 de salderingsregeling om te zetten naar een terugleversubsidie, is nu besloten om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Dat betekent dat het bedrag dat huishoudens en bedrijven terugkrijgen elk jaar iets minder wordt, totdat het dat in 2031 bedrag nul is. Na die tijd zal het volgens de Overheid ook zonder subsidie interessant zijn om zonnepanelen te kopen, omdat deze steeds goedkoper in aanschaf worden.

Terugverdientijd van 7 jaar

De afbouw van de salderingsregeling is zo afgestemd dat mensen die al zonnepanelen hebben, of deze kabinetsperiode nog gaan kopen, een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar kunnen verwachten op de investering.

Geschikte meter vanaf 2023 verplicht

Voor de afbouw van de salderingsregeling is een noodzakelijk om een meter te hebben met een dubbele teller. Dergelijke meters kunnen namelijk de elektriciteitslevering en teruglevering apart meten. Dat kan een slimme meter zijn, maar dat mag ook met een ‘gewone’ meter met een dubbele teller zijn. Vanaf 2023 is zo’n meter verplicht voor mensen met zonnepanelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd

  • Sebastiaan

    dus vanaf 2023 krijg je steeds minder terug voor je KWh dus je terug levert en vanaf 2031 krijg je niks maar als je gebruik betaal je wel ??
    –> als jij levert krijg je niks maar als zij leveren moet je betalen is vreemd = meten met 2 maten zij kunnen dus wel jou “gratis” stroom (door)verkopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *