Ga naar hoofdinhoud

Stelling: ‘Van circulair bouwen is nooit een winstgevende businesscase te maken’

circulair bouwen
Foto: GP Groot sloopwerken en saneringen

Van 15 april tot 15 mei staat Bouwwereld volledig in het teken van circulariteit. Een maand boordevol interessante artikelen en video’s over circulariteit, die afgesloten wordt met het webinar Circulair bouwen en ontwerpen.

In 2030 moet volgens de plannen van de Rijksoverheid het verbruik van primaire grondstoffen met 50% omlaag. In 2050 moet de economie volledig circulair zijn. Dat geldt dus ook voor de bouw. Maar hoe denken onze lezers eigenlijk over circulair bouwen? De komende maand leggen wij jullie om die reden dan ook een aantal stellingen voor over circulariteit.

In een interview met het Instistuut Voor Vastgoed & Duurzaamheid vertelt Elphi Nelissen, voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, dat circulair bouwen momenteel duurder dan traditioneel bouwen. “Dat komt mede omdat ontwikkelingskosten en onderzoekskosten moeten worden meegerekend. Zaken anders organiseren kost in eerste instantie altijd wat extra geld. Het is daarom belangrijk dat we een circulair model maken waarbij we ook restwaarde toekennen aan gebouwen.” Een andere manier van denken op basis van ’total cost of ownership’ en regelgeving met betrekking tot de stortkosten, belasting en CO2-uitstoot zijn volgens haar nodig om circulair bouwen goedkoper te maken.

Stelling twee:

Van circulair bouwen is nooit een winstgevende businesscase te maken.

  • Nee (66%)
  • Ja (34%)
Laden ... Laden ...

Vorige stelling:

Circulair bouwen en ontwerpen? Eerst maar eens de woningnood oplossen.

  • Nee (61%)
  • Ja (39%)
Laden ... Laden ...

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Stelling: ‘Van circulair bouwen is nooit een winstgevende businesscase te maken’

  • Michiel Lamers

    Het helpt om de stellingen duidelijker te maken en niet ontkennend. Nu is niet duidelijk of je met ‘ja’ zegt: ja, het is niet winstgevend te maken, of: nee, het is inderdaad niet winstgevend te maken. Zegt dus niks dat resultaat van de stelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *