Ga naar hoofdinhoud

Studenten bouwen toren zonder schroeven, spijkers of lijm

toren
Foto: Vincent Basler

In de voormalige spoorzone van Delft verrijst een bijzonder object: een tijdelijke, circulaire uitkijktoren, bijna volledig gemaakt van hout. De toren is ontworpen en wordt gebouwd door studenten Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg, die eind 2019 een ontwerpwedstrijd wonnen van studievereniging D.B.S.G. Stylos en projectorganisatie Nieuw Delft. 

Daarbij werden bouwkundestudenten van de TU Delft uitgedaagd om een tijdelijke en circulaire uitkijktoren te ontwerpen, waarmee de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft vanuit de lucht te volgen is. De toren is een aanvulling op de tijdelijke broedplaats van minimal food waste-beweging I CHANGE, die sinds 2018 is gehuisvest op het braakliggende terrein aan de Westlandseweg.

Verplaatsbaar en circulair

Bijzonder aan het ontwerp is vooral de innovatieve constructie. Er worden geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt, maar de balken worden tegen elkaar aan geklemd met stalen banden. “Zo blijft het hout onbeschadigd, waardoor het later opnieuw te gebruiken is. Bovendien is de toren op die manier gemakkelijk op en af te bouwen,” vertellen Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg

Het ontwerp scoort daarmee hoog op het aspect losmaakbaarheid als onderdeel van circulariteit. Omdat het om een tijdelijke uitkijktoren gaat, was dit een belangrijke voorwaarde voor het ontwerp.

Tekenen en rekenen

Green en Sundberg werkten hun idee afgelopen jaar uit tot een veilig en haalbaar ontwerp. Het Brits-Zweedse ontwerpteam vertelt: Wanneer je een nieuwe constructiemethode gebruikt, moet je alles tot in de kleinste details berekenen en uitdenken. Gelukkig hebben we daarbij veel hulp gekregen van bedrijven die het project steunen.” Zo maakte Glass Swinging Structures de constructieberekeningen, zorgde StopDigging voor de fundering en leverden Douglas Hout en Fromm Packaging het materiaal. Ballast Nedam, gebiedspartner in Nieuw Delft, ondersteunde het ontwerpteam in de voorbereiding en begeleidde de bouw van de toren. Studievereniging D.B.S.G Stylos hielp het duo om ook andere studenten bij het project te betrekken, zodat het ook voor hen een leerzame casus werd.

Wanneer de uitkijktoren open gaat voor bezoekers is nu nog niet bekend en hangt af van de situatie rondom het coronavirus.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *