Ga naar hoofdinhoud

Studenten maken rijtjeshuis energieneutraal

Studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft presenteren op 6 februari officieel hun inzending voor de Solar Decathlon 2014. Het team maakt voor deze ‘olympische spelen voor de duurzame bouw’ een bestaande rijtjeswoning energieneutraal. 

Typisch Nederlands

Het plan van de studenten is om een bestaande rijtjeswoning een nieuwe huid te geven met daarin zonnepanelen en extra isolatie. De huid kan naar wens op verschillende typen woningen worden toegepast. Het idee is duurzaam, betaalbaar en bewoners kunnen hun eigen, typisch Nederlandse woning behouden. De bedenkers willen dan ook geen futuristisch huis bouwen, maar een bestaand huis juist toekomstbestendig maken. 

Klaar om te bewonen

Het concept heet ‘prêt-à-loger’, oftewel ‘klaar om te bewonen’. Uniek aan de Nederlandse inzending is dat het het enige idee is voor het energieneutraal maken van bestaande bebouwing. De andere inzendingen gaan allemaal uit van nieuwbouw of nieuwbouwtoevoegingen op bestaande panden. Eerder werd al bekend dat Bouwend Nederland erg enthousiast is over het idee. Het idee wordt financieel ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken via het Innovatieprogramma Energiesprong. 

Partners

TBI Bouw gaat de woning bouwen, Putman/Solar Compleet levert de klimaatinstallaties, Van Dorp Installaties de PCM’s en domotica, Sto Isoned de na-isolatiepanelen en DMEGC de in glas geïntegreerde zonnecellen. Andere steun komt van de TU Delft, Deerns, DPA Cauberg-Huygen, The Green Village, EcoBouw, Solarevent, Komplot en Printer Pro. 

Wereldwijde competitie

De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld en vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles. Twintig huizen moeten daar twee weken zelfstandig functioneren, enkel op zonne-energie. Er worden meer dan 300.000 bezoekers verwacht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *