Ga naar hoofdinhoud

Studie naar circulair en ‘off grid’ bedrijfsgebouw

off grid

De Gemeente Haarlem is mogelijk over enige tijd de eerste gemeente in Nederland waar een volledig houten én ‘off grid’ meerlaags bedrijfsgebouw wordt gerealiseerd. Het innovatieve, drie verdiepingen tellende gebouw met een BVO van 2.375 m2 is vooralsnog een studie naar de haalbaarheid en is een initiatief van het circulaire bedrijventerrein MAAK Haarlem en de start-up Hamlet Design+Build Technology. Hamlet legt zich toe op het ontwerpen en bouwen van hoogbouw op basis van CLT.

Het volledig circulaire gebouw zal bovenop een bestaande betonnen onderbouw worden geplaatst. De eerste bouwlaag voorziet in 8 betaalbare bedrijfsruimtes van gemiddeld 90 m2 met als doelgroep innovatieve en circulaire productiebedrijfjes. De tweede en derde bouwlaag bevatten in totaal 16 studio-ateliers voor creatieve beroepen zoals industrieel ontwerpers en software ontwikkelaars. Een aantal units kan zowel verticaal als horizontaal gekoppeld worden waardoor groeien binnen het gebouw mogelijk is.

CO2-opslag

Doordat het gebouw volledig in hout wordt opgetrokken is er sprake van CO2 opslag (840t) in plaats van CO2 uitstoot, zoals dat gebruikelijk is bij een betonnen- of staalconstructie. Naast CLT voor wanden, vloeren en dak, wordt er gebruikt gemaakt van Siberische lariks. Voor de afwerking van de zij- en achtergevels is gekozen voor antracietkleurige Kingspan Evolution panelen.

Energievoorziening

In het plan wordt de dakconstructie voorzien van 700 m2 PV-panelen die gekoppeld zijn aan een electrolyser waarmee de overcapaciteit van de PV panelen in waterstof zal worden omgezet. Een brandstofcel zorgt ervoor dat het gebouw op minder zonnige dagen en ’s avonds van elektriciteit wordt voorzien. Voor de realisatie van dit systeem wordt samengewerkt met het Franse bedrijf Powidian.

Het energiesysteem zal tevens uitgerust worden met een warmtewisselaar waardoor het totale rendement van de brandstofcel kan toenemen tot boven de 90%. De gewonnen warmte wordt opgeslagen in een ondergronds waterbassin dat voor de verwarming van het gebouw gaat zorgen. 

Biomeiler installatie

Op het MAAK terrein wordt momenteel ook een proef gedaan met een biomeiler installatie (composteren van houtsnippers in een gesloten systeem dat voorzien is van een warmtewisselaar). De warmteproductie van deze biomeiler wordt ook op het ondergrondse bassin aangesloten en draagt additioneel bij aan de verwarming van het gebouw.

Half miljoen liter water

Het ‘off grid’ concept is verder uitgewerkt in de opvang via het dak van ruim een half miljoen liter regenwater per jaar, dat opgeslagen wordt in twee vijvers die deel gaan uitmaken van de verdere vergroening van het MAAK terrein. Het regenwater zal worden benut voor het spoelen van de toiletten en ten behoeve van de groenvoorziening. 

In de komende maanden zal het concept verder technisch worden uitgewerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *