Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Subsidie warmtepomp alleen nog voor bestaande bouw

Warmtepompen en zonneboilers komen vanaf komend jaar niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie als ze worden geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen.

De ISDE-subsidie is bedoeld om alternatieven voor aardgas in de warmtevoorziening te stimuleren. Maar omdat nieuwbouw sinds 1 juli 2018 in principe niet meer op aardgas worden aangesloten, hoeven alternatieve warmteopties ook niet meer gestimuleerd te worden: die zijn immers de standaard.

Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. “De ISDE zal met ingang van 1 januari 2020 niet langer open staan voor investeringen in woningen waarvoor de aanvraag van de omgevingsvergunning op of na 1 juli 2018 is ingediend”, aldus Wiebes. “Het is effectiever het budget van de ISDE geheel in te zetten voor de verduurzaming van bestaande woningen en andere gebouwen.”

F-gassen

Overigens krijgen warmtepompen in die bestaande bouw wellicht met aanscherpte regels te maken om in aanmerking te blijven komen voor subsidies, zegt Wiebes. Koudemiddelen in warmtepompen zijn over het algemeen veel sterkere broeikasgassen dan CO2. Als deze uit het systeem ontsnappen, is dat erg slecht voor het klimaat.

Wiebes: “Ik wil wel bezien of er aanleiding is om de komende jaren de subsidiehoogte te variëren aan de hand van het broeikaseffect van de F-gassen in de warmtepompen.” Voorlopig is dat echter niet het geval, zegt Wiebes. En dat heeft drie redenen.

Ten eerste is er al Europese regelgeving die ervoor gaat zorgen dat koudemiddelen op de markt de komende tien jaar veel minder schadelijk worden. Ook zijn er nog niet echt veel warmtepompen beschikbaar met milieuvriendelijke alternatieven, zegt Wiebes. Ten slotte: de ISDE voor warmtepompen is een groot succes en daardoor ziet de minister op dit punt “geen aanleiding om de ISDE aan te passen”.

Of een warmtepompinstallatie koudemiddel lekt of niet heeft uiteraard te maken met de kwaliteit van het aangelegde werk en het onderhoud er van. Ook bij de ontmanteling moet goed opgelet worden dat er niks weg lekt. Wiebes: “Ik heb het voornemen om samen met de installatiebranche – en andere relevante organisaties – in kaart te brengen hoe we F-gasemissies uit warmtepompen kunnen voorkomen.”

Isolatie

Vorig jaar werd duidelijk dat isolatiemaatregelen ook vanuit de ISDE gesubsidieerd gaan worden. Dat blijft het geval, zegt Wiebes, maar wel pas een jaar later dan gedacht. Dat heeft er mee te maken dat een andere subsidiepot, de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), nog lang niet leeg is. “Naar verwachting toereikend tot eind 2020”, stelt Wiebes. Daarom komen isolatiemaatregelen pas in de ISDE vanaf 2021.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.