Ga naar hoofdinhoud

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam verhuist naar Enschede

tijdelijke rechtbank

De Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam wordt na 5 jaar verplaatst naar een nieuwe locatie. Vanaf 1 juli is de demontage begonnen en naar verwachting wordt het gebouw begin 2022 in gebruikt genomen op het ‘Kennispark;  in Enschede.

De Tijdelijke Rechtbank is ontworpen als tijdelijk onderkomen voor de rechtbank en bevat nu specifieke publieksfuncties, zittingszalen, ruimtes voor de rechtelijke macht en ophoudruimtes voor verdachten. Nu de nieuwe permanente rechtbank in Amsterdam klaar is, verplaatst het tijdelijke gebouw volgens plan naar zijn nieuwe locatie. Het project is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gerealiseerd door dpcp bv; een samenwerking tussen cepezedprojects en Du Prie bouw & ontwikkeling. Woensdag 30 juni vond de sleuteloverdracht plaats, van het RVB terug aan dpcp. Dat moment luidde de nieuwe fase van het gebouw in.

tijdelijke rechtbank
De opbouw van het staalskelet, dat met remontabele knopen is gebout.

Ontworpen om te verplaatsen

De Tijdelijke Rechtbank is ontworpen en gebouwd om te worden verplaatst. De opdracht betrof een DBMR-opdracht: Design, Build, Maintain & Remove. Tijdens het ontwerpproces waren de R-ladder van circulaire prioriteiten en de ‘shearing layers’ van Stewart Brand leidend. Er is met name ingezet op de aspecten Refuse, Reduce en Reuse. Dit is onder meer bereikt door gebruik te maken van droge verbindingen en onderscheid te maken tussen het generieke casco en de specifieke inbouw.

tijdelijke rechtbank
Details van de remontabele koppeling met in te storten Demu-ankers in de kanaalplaatvloer.

Voor de verplaatsing heeft dpcp de expertise en ervaring ingeschakeld van Lagemaat uit Heerde, een bedrijf met gedegen ervaring in de- en remontage van gebouwen. Aan de hand van een unieke codering gebaseerd op het 3d-model en een 3d-scan is de precieze positie van ieder onderdeel bekend. Kleinere elementen worden in containers vervoerd en grotere, zoals de loopbrug, worden direct op vrachtwagens geladen. In Enschede wordt het gebouw weer volledig geremonteerd. Materialen die niet hergebruikt worden, verwerkt Lagemaat in andere projecten. Een minimale hoeveelheid wordt hoogwaardig gerecycled.

Minder overlast

De- en remontage van het gebouw is niet alleen duurzaam, maar staat ook garant voor minder overlast dan traditionele sloopwerkzaamheden. De werkwijze en maatregelen om hinder te voorkomen zijn in samenspraak met het Rijksvastgoedbedrijf en de Gemeente Amsterdam opgesteld door Lagemaat en dpcp.

In Enschede wordt het gebouw door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel geëxploiteerd als kantoor- en onderzoeksruimte.

Foto’s: Leon van Woerkom (cepezed)

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.