Ga naar hoofdinhoud

Tiny house van biocomposiet

Tiny house, biocomposiet

Op het terrein van het Hondsrugcollege in Emmen is een uniek demonstratieproject opgeleverd. Hier openden studenten van het Drenthe College, Hondsrugcollege en NHL Stenden het eerste tiny house dat gebouwd is van 100% biocomposiet.

Tiny houses zijn al langer in de belangstelling omdat ze bijdragen aan minder C02 uitstoot. Ze zijn klein en hebben minder bouwmateriaal nodig dan een gewoon huis. Ze bestaan nu nog vaak uit traditionele bouwmaterialen zoals steen, beton, staal en hout. Dit zijn materialen die een negatieve bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering en de wereldwijde uitstoot van CO2. Steen, beton en staal kosten veel energie om te produceren en het gebruik van hout draagt – met de huidige groei van de wereldbevolking – bij aan de verdere ontbossing van de aarde. Kortom het idee van tiny houses is goed, maar er moet gezocht worden naar alternatieve bouwmaterialen. Het tiny house dat nu in Emmen is gebouwd is daar een mooi voorbeeld van.

Dragend biocomposiet

Met het project moet nu worden aangetoond dat biocomposieten niet alleen geschikt zijn voor isolatiematerialen, afdekprofielen en platen. Maar ook dat biocomposieten in staat zijn dragende panelen en frame- en skeletbouwconstructies mogelijk te maken die voldoen aan Nederlandse en Duitse bouw- en veiligheidsnormen. De komende tijd wordt het tiny house door lectoren en studenten van NHL Stenden in Emmen uitgebreid getest op technische levensduur en weerbestendigheid.

Alternatieve bouwmaterialen

Vanuit de samenwerking tussen kennisinstellingen NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, het Hondsrugcollege, het Duitse Fiber Institute Bremen en de bedrijven Kuipers & Koersbouw/Bioframe, Millvision, KIEM, Hempflax, FIBY, Domesta en het Duitse Naftex is de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om het tiny house in Emmen te bouwen van biogebaseerde materialen. Onder andere de wandpanelen, dakbedekking en kozijnen zijn hiervoor speciaal in dit project ontwikkeld.

Het project is uitgevoerd binnen het initiatief Green PAC en is gerealiseerd in het kader van het inmiddels afgeronde Duits-Nederlandse INTERREG V A-project ‘Bio-economie in de non-foodsector’. Het project werd ondersteund met middelen vanuit de Europese Unie, de deelstaat Niedersachsen, zeven Nederlandse provincies en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bekijk hieronder een video van de opening:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Tiny house van biocomposiet

  • Ton

    Geweldige inspanningen worden geleverd door allerlei bedrijven die elkaar opzoeken. Vooral dit laatste biedt vele mogelijkheden, immers met gezamenlijke kennis bereik je over het algemeen veel meer. Ben benieuwd hoeveel draagvlak het op termijn krijgt , en of jongeren zich aangetrokken voelen om in dit soort woningen te gaan wonen.
    Ga zo door met ontwikkelen.

  • D. Baars

    Prachtig en heel noodzakelijk initiatief. Ben zeer benieuwd naar de gebruikte hars voor de biocomposiet platen. Naar mijn mening was deze tot nu toe alleen te maken met een klein deel plantaardige grondstof en een groter deel fossiele producten. Dus of de bewering klopt… (100% biocomposiet)
    Maar laat me graag overtuigen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *