Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Circulair bouwen

Urban mining en modulaire bouw bij herontwikkeling portiekwoningen

Aan de Stadhouderslaan in Ridderkerk realiseert woningcorporatie Wooncompas een duurzame herontwikkeling. Twee blokken portiekwoningen uit de jaren 50 worden gerenoveerd tot nul-op-de-meterwoningen en twee andere blokken worden circulair gesloopt en hergebruikt. Op de plaats van de woningen komen nieuwe modulaire woningen.

Door middel van ‘urban mining’ wordt een groot deel van de gebouwen gedemonteerd, waarna met de ‘geoogste’ materialen weer nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt. De oude keukens dienen daarbij direct als grondstof voor de nieuw te plaatsen keukens.

Circulaire starterswoningen

De nieuwbouw vindt door middel van twee bouwwijzen plaats. Eén blok met appartementen wordt op de ‘traditionele’ manier gebouwd. Op de plek van het andere blok komen 32 modulaire woningen. Deze circulaire woningen worden compleet op de bouwplaats in Ridderkerk aangeleverd. Ruggelings geplaatst bieden deze 3-laags woningen een mooie nieuwe plek aan starters. Door op deze manier te bouwen, kunnen er tweemaal zoveel woningen op dezelfde oppervlakte geplaatst worden als bij traditionele bouw. Ook de snelheid waarmee deze nieuwbouw plaatsvindt is uniek. In totaal duurt het namelijk slechts 10 weken voordat de 32 woningen zijn geplaatst en afgewerkt.

Circulair bouwen en ontwerpen? Eerst maar eens de woningnood oplossen.

  • Nee (61%)
  • Ja (39%)
Laden ... Laden ...

Struikroven

Ook over het overbodige groen is nagedacht. De planten en struiken uit de achtertuinen van de blokken die circulair gesloopt worden krijgen een mooie nieuwe plek. Dat gebeurde onder leiding van Struikroven op 20 maart jongstleden. Op die dag gingen huurders en omwonenden samen aan de slag om deze planten en struiken een mooi nieuw plekje te geven. Goed voor het groen en voor de sociale cohesie in de buurt.

Wooncompas realiseert de herontwikkeling samen met Struikroven, New Horizon en StartBlock. Het project is gestart in februari 2021 en loopt door tot begin oktober 2021.

Bestel nu het e-book Circulartiteit:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.