Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Constructie

Versnelde afbouw aardgas maakt innovatie bouw urgent

Het kabinetsbesluit om het gebruik van Nederlands aardgas versneld af te bouwen, maakt innovatie in de bouw nog urgenter. Om in 2050 100% klimaatneutraal te zijn, moeten er in 8000 werkdagen 8 miljoen gebouwen verduurzaamd worden. Op dit moment zijn het er gemiddeld slechts 20 per dag, terwijl dat er 1000 zouden moeten zijn. De ambitie van De Bouwagenda is dan ook die 1000 woningen per dag te realiseren. “Dat lukt alleen als de bouwsector, overheden en kennisinstellingen samen tot een radicale innovatie komen”, aldus Taskforce-voorzitter Bernard Wientjes.

Dit staat in de voortgangsrapportage ‘1 jaar Bouwagenda’, die Wientjes op 19 april overhandigde aan de ministers Kajsa Ollongren, Cora van Nieuwenhuizen en secretaris-generaal Maarten Camps. Tijdens een werkconferentie in Den Haag blikten ruim 150 partners en betrokkenen bij De Bouwagenda terug op het afgelopen jaar en werden de prioriteiten voor komend jaar besproken.

Wijk voor wijk aanpakken

De Bouwagenda zet de koers uit om 7,5 miljoen woningen en circa 500.000 overheids- en kantoorgebouwen, winkels en scholen te verduurzamen. “Het huidige tempo ligt veel te laag”, zegt Wientjes. “Een hogere productiviteit en meer kwaliteit zijn nodig, zodat we wijk voor wijk kunnen aanpakken. De enorme opgave is met de huidige manier van werken eigenlijk niet te realiseren. Er is dringend behoefte aan nieuwe, innovatieve technieken, producten en processen. Eén van de prioriteiten van De Bouwagenda voor de komende periode is daarom het opzetten van een innovatie- en kennisinfrastructuur voor de bouwsector.”

Innovatiecentrum

Minister Ollongren maakte bekend dat de vier technische universiteiten, de vereniging van hogescholen, TNO en het bedrijfsleven uit de bouw- en installatiewereld gaan samenwerken in het Innovatie Centrum Bouw en Techniek. Hierdoor krijgt de gebouwde omgeving één van de faciliteiten van de topsectorenaanpak. “Een belangrijke start voor de broodnodige schaalbare innovaties. Die innovaties hebben we niet alleen nodig om tegemoet te komen aan de grote vraag naar woningen, maar ook voor duurzame bestaande en nieuwe woningen. We gaan immers van het aardgas af”, aldus de minister.

Personeelstekort

Grote aandacht van De Bouwagenda heeft ook het personeelstekort in de bouw. Op de korte termijn is de komende vijf jaar 40.000 man/vrouw nodig om uitstroom van oudere werknemers in de bouw op te vangen. Dit komt bovenop de 70.000 vakmensen die sinds de economische crisis de bouw hebben verlaten. Daarnaast zijn bijna 70.000 vakmensen in de bouw- en installatiebranche in 2020 niet meer voldoende gekwalificeerd. Wientjes: “We moeten fors investeren in de kwaliteit van productie en vakmanschap, opleidingen en onderwijs. Hiervoor is een sectorbrede revolutie nodig. Waarin bedrijfsleven, kennispartners, overheden, beroepsonderwijs en de bonden samen komen tot een Human Capital Agenda voor de bouw. Zonder geschikt personeel kunnen we onze energie- en klimaatambities wel vergeten. Deze agenda dient daarom door de politiek verankerd te worden.”

In het document ‘1 jaar Bouwagenda’ nog meer conclusies.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.