Ga naar hoofdinhoud

Warmtepompen doorstaan koude periode

warmtepomp

Warmtepompen moesten flink aan de bak afgelopen periode, maar ze kregen de woning over het algemeen prima warm. Dat blijkt uit een rondvraag van installatie.nl.

Zo heeft Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, de afgelopen periode vol verwachting zitten loggen. Zijn woning uit 2004 heeft een 8 kW lucht/water-warmtepomp Ecodan van Mitsubishi Electric die de woning van verwarming en tapwater voorziet. Met een gemiddeld rendement (COP op verwarming en tapwater) over zes dagen van 2,84, inclusief verliezen, klopt het vergelijk met de testomstandigheden uit de databoeken. Zelfs bij lage buitentemperaturen hoefde de warmtepomp niet op vol vermogen te draaien.

Laag toerental

De geluidproductie bleef daardoor ook beperkt. “Uit de frequentiemetingen zie ik dat de compressor op maximaal driekwart van het vermogen heeft gedraaid. Dit betekent dat de warmtepomp dus rustig, zonder onnodige starts en stops, op een laag toerental heeft kunnen leveren.”

Het thermisch elektraverbruik verdubbelde naar 39 kWh op de koudste dag van de winterweek; de warmtepomp leverde daarvoor 111 kWh thermisch (COP 2.84 * thermisch verbruik 39 kWh = 111 kWh). “Het databoek laat zien dat we zonder gekke capriolen nog wel een strengere winter aan zouden kunnen.”

In deze blog gaat Grevers dieper in op de meetresultaten.

Bodemwarmtepompen

De bodemwarmtepompsystemen die Nicolaas van Everdingen afgelopen week monitorde, hebben het over het algemeen ook prima volgehouden. Van Everdingen is eigenaar van energie- en bouwkundig adviesbureau Plushuis. Een ‘Plushuis’ is een zeer goed geïsoleerde en kierdichte woning – nieuw of gerenoveerd – die op jaarbasis meer energie levert dan hij gebruikt.

Van Everdingen heeft data bijgehouden van ongeveer een vijftiental woningen. Van Everdingen: “Afgelopen weekend was het weliswaar koud, maar ook erg zonnig en het werd in mijn eigen Plushuis bijvoorbeeld 23 graden, zonder dat de bodemwarmtepomp hoefde te werken. Een klant zei me: ‘Ik heb de zomerbypass op mijn wtw-installatie bijna open moeten zetten. Het werd in de woonkamer 24,5 ºC.’ Zoveel invloed heeft die zon in februari.” Van Everdingens voorlopige conclusie: bodemwarmtepompen hadden nergens last van.

PVT-systeem nog niet overtuigend

Over de woning met een water/water-warmtepomp met als bron pvt-panelen is Van Everdingen minder goed te spreken. IJs en sneeuw deden het systeem behoorlijk haperen. “Dat systeem heeft me dus nog niet overtuigd. Ik zou daarom graag de data willen bestuderen van andere pvt-systemen in Nederland.”

Het volledige bericht is te vinden op installatie.nl

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *