Ga naar hoofdinhoud

Wereldprimeur circulair beton in Nederland

circulair bouwen, circulair beton, freement

New Horizon Urban Mining heeft samen met De Rutte Groep ‘Freement’ gelanceerd. Freement is circulair cement dat wordt verkregen door een baanbrekende, innovatieve betonverwerkingsmethode met de ‘smart liberator’.

Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw én tegelijkertijd een van de meest verontreinigde bouwmaterialen. Wereldwijd komt er meer dan 5 miljard ton CO2 vrij bij het maken van beton. Omgerekend produceren we maar liefst 1 kuub beton per persoon per jaar. Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de smart liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en ‘bevrijdt’ het als het ware tot herbruikbaar cement.

Circulair economisch model

Voor de vastgoedwereld is het de komende jaren onontkoombaar om te gaan werken volgens een circulair economisch model. “Deze nieuwe, circulaire manier van beton verwerken kan snel groter worden als gebouweigenaren ervan overtuigd raken dat ze met Freement kiezen voor een hoogwaardig, niet duurder en circulair product. Daarmee werken zij mee aan minder productie van nieuw cement en zo aan minder CO2-uitstoot”, aldus Michel Baars, oprichter van New Horizon en voortrekker op het gebied van circulair bouwen en slopen.

Stap richting circulaire sloop- en bouwwereld

De Rutte Groep, vooral bekend van wegenbouw maakt Freement met veel trots. Voorheen is het nooit gelukt beton circulair te maken. Youri Rutte: “Freement is een enorme stap in de richting van een circulaire sloop- en bouwwereld. Het recyclen van in principe bruikbaar beton uit gebouwen tot slechts fundering onder wegen zal definitief tot het verleden gaan behoren. Ik durf dit een wereldprimeur te noemen; en we halen met de liberator nu letterlijk waarde uit beton.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *