Ga naar hoofdinhoud

Winnaars Rabobank Innovation Challenge 2020

innovation challenge

Termokomfort Europe, Kokon Architectuur & Stedenbouw en Smartvatten zijn de winnaars van de Rabobank Innovation Challenge. Dit werd bekendgemaakt op de eerste dag (27 oktober) van het online innovatie event Building Holland Digital dat rechtstreeks vanuit Next Level in Gorinchem wordt uitgezonden. In totaal waren vijftien inzendingen genomineerd in de categorieën Circulariteit, Energietransitie en Slim & Gezond.

Biofoam

Termokomfort Europe sleepte in de categorie Circulariteit met het product Biofoam de award in de wacht. Biofoam is het eerste biologisch vervaardigde isolatieschuim met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van EPS (Tempex en piepschuim). In nauwe samenwerking met Isobouw en Synbra heeft Termokomfort de schuimkorrel ontwikkeld op basis van het organisch materiaal melkzuur. Biofoam heeft een veel lagere CO2 footprint dan vergelijkbare isolatiematerialen en is vrij van gezondheidsrisico.

De jury noemt het vernieuwend om van melkzuur isolatiemateriaal te maken, het heeft een solide kwaliteit, is breed toepasbaar en nog brandvertragend ook. Volgens de jury heeft het product een geweldige potentie en kan het gezien worden als een volwaardig alternatief voor de huidige isolatiematerialen. Om kosteneffectief te kunnen produceren is de schaalgrootte vooralsnog de bottleneck. Het product verdient een grote afzetmarkt.

Bekijk hier de nominaties Circulariteit:

Isoskelet

In de categorie Energietransitie ging Kokon Architectuur & Stedenbouw er met de de award vandoor voor de dynamisch isolerende vacuüm-constructie Isoskelet. Dit product is geproduceerd met circulair materiaal en kent een dynamische isolatiewaarde. Daardoor wordt er in koude winters en warme zomers een maximale isolatie bereikt, bij minder extreem weer kan er koude of warmte door de wanden worden doorgelaten. Hierdoor is altijd sprake van een optimaal binnenklimaat en past binnen het streven om gebouwen intelligent te maken in de buitenschil. De jury noemt de inzending ‘zeer innovatief’. Het is disruptief door op een andere manier naar de bouw te kijken. De jury roemt de gedachte erachter door natuurwetten als uitgangspunt te nemen, met veel ruimte voor de architectuur van gebouwen. Dynamische gevels zijn een fantastisch idee dat verdere doorontwikkeling verdient. Twee kenmerken die de jury opvielen: een minimalistisch gebruik van grondstoffen en seizoensadaptief.

Bekijk hier de nominaties Energietransitie:

Smartvatten

Smartvatten digitaliseert bestaande watermeters waardoor real time zicht ontstaat op verbruik. Hiervoor wordt een camera geplaatst op de watermeter. Deze camera maakt iedere minuut een foto van de stand. Deze foto’s worden omgezet naar data. Slimme algoritmes zorgen voor meldingen bij variaties. Een online platform geeft toezicht in het actuele verbruik. De inzending was in de categorie Slim & Gezond goed voor een award. De jury is eensluidend in het oordeel: deze low tech toepassing met een slimme achterkant is een must have voor elke gebouweigenaar. Volgens de jury heeft de innovatie een grote maatschappelijke relevantie vanwege de enorme besparing op zeer kostbaar drinkwater. Geniaal in eenvoud, aldus het oordeel, met tal van mogelijke aanvullende business modellen.

Bekijk hier de nominaties Slim & Gezond

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *