Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woning op waterstof kan met bestaand leidingwerk

Woningen ombouwen van aardgas naar waterstof is eigenlijk heel simpel. Plat gezegd: vervang de bestaande ketel voor een waterstofketel, controleer nog even alle leidingen extra goed op lekjes en klaar ben je. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een nieuw experiment met waterstof in Uithoorn, waar een drietal leegstaande corporatiewoningen is afgekoppeld van het aardgasnetwerk en aangesloten op waterstof uit een container op straat. Een wereldprimeur, aldus de initiatiefnemers.

Druk in de leidingen

De woningen zullen de komende weken niet continu verwarmd worden met waterstof, de ketels zullen slechts af en toe branden om te testen hoe het werkt. De komende tijd zullen de twee woningen bemonitord worden en zullen de onderzoekers vooral de druk in de leidingen in de gaten houden.

Bij het experiment zijn verschillende partijen betrokken. Netbeheerder Stedin werkt samen met energieconsultant DNV GL, woningbouwcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn, waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha, en installateur Feenstra.

Twee typen ketels

In de ene woning is een Nefit Bosch waterstofketel opgehangen. Het gaat hier in feite om een Worcester Bosch H2-ketel, de GR8300iW. Worcester is Nefit’s Engelse zusterbedrijf. De ontwikkeling van het toestel is een samenwerking tussen de Britse R&D-afdeling en de Nederlandse R&D-afdeling van Nefit Bosch in Deventer. In de twee andere woningen is Remeha’s waterstofketel Hydra geïnstalleerd. In de woningen hangt ook een sensor van Ei Electronics, die primair ontworpen is voor het detecteren van koolmonoxide, maar die ook aanslaat op waterstof.

Installateur Feenstra heeft in de woningen een concentrische rookgasafvoer gemonteerd. Dat ziet er netjes uit, maar is omwille van de veiligheid niet nodig. Een waterstofketel produceert immers geen CO2, en dus ook geen koolmonoxide. In de verbrandingsgassen zit wel veel water, maar daar hoeft de rookgasafvoer niet op aangepast te worden, net zoals dat de condensafvoer niet ruimer bemeten hoeft te worden voor de grotere hoeveelheid condens.

Vlamdovers

In de woningen zijn, vlak achter de hoofdgaskraan, ook nog vlamdovers geïnstalleerd, om een – uiterst hypothetische – in de leiding slaande vlam tegen te houden. Naar verwachting zal deze veiligheidsmaatregel echter niet de standaard worden in de toekomst. In de woningen en op straat lopen koperen leidingen en kunststof leidingen, zitten knelkoppelingen en trompverbindingen – het mag en kan allemaal in deze proef.

Tussenstap

Voor Stedin is dit experiment een tussenstap in een langer traject. Twee jaar geleden werd het eerste waterstofproject gelanceerd in Rozenburg, nu komt er dan Uithoorn bij, waarin vooral gekeken wordt naar inpassing in het bestaande leidingensysteem. Dan komt, als alles volgens planning loopt, in 2025 de ombouw van 600 bestaande woningen in Stad aan ’t Haringvliet. En in 2030 moet waterstof dan als volwaardige optie kunnen worden aangeboden, als alternatief voor een warmtenet of bijvoorbeeld een all electric wijk met warmtepompen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Woning op waterstof kan met bestaand leidingwerk

  • Jaap

    Interessant, maar waarom zou je?
    Waterstof is onzin voor woningen, de waterstof energie keten is zeer inefficient.
    Zeker onzin omdat er een prachtig elektrisch netwerk is om groene energie naar de huizen te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.