Ga naar hoofdinhoud

Zelfhelend beton door bacteriën bij Havenbedrijf Rotterdam

Zelfhelend beton, Havenbedrijf Rotterdam, waterbassin

Een bluswaterbassin van het Havenbedrijf Rotterdam is voorzien van bijzondere betonnen wanden. Door de toevoeging van bacteriën aan het beton zijn ze zelfhelend. Zodra de bacteriën in aanraking komen met water, in bijvoorbeeld een scheurtje, worden ze actief en “metselen” ze de scheur weer dicht met kalksteen. Deze technologie is ontwikkeld door de TU Delft en door de samenwerking tussen BAM Infra en Basilisk nu in de praktijk toegepast.

Het bluswaterbassin is een betonnen bak met vier betonnen wanden en is 47 meter lang, 5 meter hoog en 5,5 meter breed. Twee wanden zijn uitgevoerd met regulier beton en twee, bij wijze van proef, met de toevoeging van de bacteriën. Het is voor het eerst dat dit op grote schaal wordt toegepast in een in het werk gestorte constructie.

Proeftuin in de praktijk

De TU Delft is in 2006 begonnen met de ontwikkeling van materialen die hun eigen schade kunnen herstellen, waaronder beton. Het bluswaterbassin is uitermate geschikt om het zelfhelende beton bij toe te passen. Het is aan de binnenzijde gevuld met water. Zodra er scheurvorming optreedt, kan je met visuele inspecties aan de buitenkant zien of de bacteriën hun werk doen.

Samenwerking Basilisk en BAM Infra

Henk Jonkers, universitair hoofddocent TU Delft: “Na succesvolle proeven, zochten wij de samenwerking met partijen om deze innovatie op de markt te krijgen. Die samenwerking kreeg gestalte met de start-up Basilisk en bouwbedrijf BAM Infra. Essentieel voor deze samenwerking was het vinden van een opdrachtgever die deze innovatie ook omarmde. Dat is gelukt met het Havenbedrijf Rotterdam”.

Voordelen zelfhelend beton

“Het toepassen van zelfhelend beton kan ons in de toekomst voordelen opleveren, namelijk minder onderhoud aan de betonnen kademuren,” zegt Jeroen van Griethuysen, Contractmanager Havenbedrijf Rotterdam. “In het geval van dit bluswaterbassin hoeven wij bij eventuele scheurvorming geen reparaties uit te voeren. Dat doet het beton gewoon zelf”.

Foto: BAM Infra

Bekijk hieronder de video over het project:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Zelfhelend beton door bacteriën bij Havenbedrijf Rotterdam

 • Ronald

  @vanKoll: op de wand aan de A15-/Vondelingenwegzijde is juist estethisch wat toegevoegd, namelijk in beton met reliëf “WATER” – kijk maar op de foto

 • Willem Mastebroek

  Een mooie ontwikkeling in beton.
  We wisten al dat kleine scheurtjes vanzelf dicht “groeiden”
  Ik hoop dat we nu niet nog minder vakbekwaam met beton omgaan ,want het repareert zichzelf.
  Voorkomen beter dan (zelf)reparatie?

 • Jan

  Het is een haven! Waarom zou je extra geld uitgeven om een bak half/helemaal onder de grond te bouwen? Duurder om te bouwen, duurder om te gebruiken (water moet eruit gepompt). Waarschijnlijk is deze bak juist op hoogte omdat water (dat is er genoeg in de haven) niet snel genoeg opgepompt kan worden.

  Er is helemaal niets mis met functioneel bouwen voor industriele doeleinden.

 • van Koll

  Mooi spul als het zijn werk doet.
  Maar waarom wordt er zo’n lelijke grote grijze bak gebouwd? Had die niet half, of helemaal, onder de grond gemaakt kunnen worden? Of had er niet iemand een artistieke oplossing op kunnen maken of zoiets?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *