Ga naar hoofdinhoud

Zonnecellen in glazen atriumdak

Het onderwijsgebouw Polak Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt maandag 31 augustus geopend. De vijf verdiepingen van het onderwijsgebouw met ruim 600 moderne studieplekken  worden met elkaar verbonden door een ruim, met daglicht overgoten atrium. Bijzonder is het glazen atriumdak, waar zonnecellen in het glas zijn verwerkt. Deze zonnecellen zijn in het hele atrium zichtbaar als schaduwpatronen.

Paul de Ruiter

Het multifunctionele onderwijsgebouw, waarvan zowel exterieur als interieur zijn ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, past in de nieuwe onderwijsstrategie van de Erasmus Universiteit, gericht op activerende, kleinschaliger educatie.

Unieke gevel

De Erasmus Universiteit heeft de ambitie om tot de meest duurzame campussen van Ned­erland te behoren. Zo bestaat het interieur enkel uit natuurlijke en duurzame materialen in de kleuren rood, oranje en geel afgewisseld met eikenhout. Daarnaast heeft Polak Build­ing onder andere een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie. Uniek is de gevel, waar frisse lucht naar binnen stroomt via zelf te bedienen luikjes in de verticale lamellen. Per windrichting ver­schillen deze lamellen in diepte waardoor ze het glas helpen beschermen tegen direct zonlicht en zorgen ze voor schaduwwerking. Het gebouw heeft een GPR-score van 8,5.

Verschillende gebruikers

Het ontwerp van het interieur is volledig toegespitst op de behoeften van de verschillen­de gebruikers. In de plint is ruimte voor een kapper, wasserette, kluizenwand, campuswinkel en een tijdelijke collegezaal. Ook is er een uitzendbureau van Randstad, een Studystore en printservice van Canon te vinden. De collegezalen liggen op de eerste verdieping. De studenten die zelfstandig of in kleinere groepen studeren, vinden een rustige werkomgeving op de verdiepingen daar­boven. Die bereiken ze via de twee trappen die de studenten in spiraalvorm naar de hoger gelegen verdiepingen voeren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *