Van Wijnen Sittard bouwt in Maastricht momenteel het Geusseltbad, het duurzaamste zwembad van Nederland. Het zwembad wordt CO2-neutraal en all-electric. Bovendien is het Cradle-to-Cradle principe zoveel mogelijk toegepast.
Ontwerp het duurzaamste zwembad van Nederland. Zo luidde de simpele maar niet eenvoudige opdracht van de gemeente Maastricht aan het adres van Koppert+Koenis architecten. Het resultaat is een ontwerp met een optimale balans tussen een zeer hoge isolatiegraad, een efficiënte bouwmassa (houtskeletbouw), een lage luchtdoorlatendheid en energiezuinig ventileren. Daarnaast zorgt een goede indeling van de baden en zongericht ontwerpen voor een verdere vermindering van de energievraag. Jaarlijks wordt er zo 1.600 ton CO2 bespaard.
All-electric
Het gebouw heeft geen gasaansluiting: uniek voor een zwembad in Nederland. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van grondwater, waaraan warmte wordt onttrokken. Separaat hiervan wordt grondwater gebruikt om de zwembassins mee te vullen. De stroombehoefte wordt opgewekt uit PV-panelen op het dak, aangevuld met stroom die wordt geleverd door een in de buurt gelegen waterkrachtcentrale.
Breeam
Het Geusseltbad is niet alleen het duurzaamste zwembad van Nederland; het wordt ook het eerste Nederlandse zwembad met een Breeam-certificering. Samen met de Dutch Green Building Council is het ontwerpteam van het Geusseltbad namelijk bezig het duurzame karakter vast te leggen in een ‘BreeamNL-Bespoke’ certificering. Dit geeft aan dat hier sprake is van maatwerk.
De verwachte oplevering van het zwembad is in het najaar van 2012.
Bron: Duurzaamgebouwd.nl
Artikel uit de oude doos. Het bad is helaas al gebouwd en opgeleverd. Met duurzaam gedonder achteraf tot en met corroderende rvs-schroeven waarvoor de overheid in 2004 al gewaarschuwd had. Tegenvallend bezoekersaantal. Leuker kunnen wij het voor u niet maken.
2012 lijkt mij een probleem om op te leveren!
Zou het soms 2021 worden?
[…] gebouwd. Bouwwereld noemt het bad het duurzaamste zwembad van Nederland. Kijk voor hun artikel hier. Een van de manieren waarop het zwembad energie bespaart is door een zeer goede bouwkundige schil. […]