Ga naar hoofdinhoud

Eerste BREEAM-huis een feit

Vorige week kreeg voor het eerst een particulier woonhuis in Nederland het BREEAM-NL certificaat ‘good’. Dat gebeurde in het Limburgse Meerssen.

Dubbele luchtwarmtepomp

Het BREEAM-keurmerk wordt al veel toegepast bij kantoren en zelfs hele gebieden, maar nog niet eerder bij woningen. De vrijstaande woning in Meerssen kreeg de ‘good’ beoordeling onder andere vanwege het dubbele luchtwarmtepompsysteem. Ook het gekozen duurzame bouwsysteem met mantelblokken van houtvezel en cement leverde een positieve bijdrage aan de behaalde score. Daarnaast is de woning levensloopbestendig ontworpen, mede door de liftschacht die in de woning is ingepast.

Ook financiële reden

Hoewel duurzaamheid vanaf het begin belangrijk was bij het ontwerpen en bouwen van het huis, wilden bewoners Linda Kromjong en Paul Sanders het certificaat ook vanwege financiële redenen: ze hopen uiteindelijk op een hogere verkoopprijs. Ze zijn tevreden met het eindresultaat. “Het huis is licht, duurzaam en het biedt comfort”, vertelt Kromjong. “Zo is het klimaat op alle plekken in huis vrij constant. Ook tijdens warme dagen koelt het klimaatsysteem goed.”

Intensief traject

Hoewel de bewoners tevreden zijn, vonden ze het BREEAM-traject wel intensief. Bijna wekelijks moest er overlegd worden met aannemer, architect of leverancier. Dit kwam vooral doordat dit het eerste certificeringstraject voor een particuliere woning was.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Eerste BREEAM-huis een feit

 • J

  Wat een negatieve reacties, Ik weet niet het verschil is tussen woonhuizen en bedrijfspanden maar ondlangs 3 sterren met een bedrijfspand gehaald, naast wat onzinnige dingen en een behoorlijke administratie zie ik zeer veel voordelen in Breeam dit gaat namelijk niet over een warmtepomp, beplanting en of uitstraling van een gebouw maar BREEAM zorgt voor duurzame verbederingen naar de toekomst. Verbeter de wereld begin bij …. precies BREEAM

 • Harold

  …..ze hopen uiteindelijk op een hogere verkoopprijs.
  Wat was nu eigenlijk de doelstelling?

 • gebrekkige informatie en wat een saai gebouw buiten het feit dat dit eventueel een BREEAM verklaring verdient is het kwa beleving een zeer onvriendelijk huis.Harde bestrating en geen oog voor natuur. Mijn advies schrappen.

  gr Bob

 • Patrick

  @M.Engeli
  Waar in het artikel wordt geclaimd dat het innovatief is dan?

 • M.Engeli

  hoe innovatief is een luchtwarmtepomp dubbel of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.