Ga naar hoofdinhoud

Eerste energieneutrale woonzorgcentrum

In Vroomshoop wordt het eerste energieneutrale woonzorgcentrum van Nederland gebouwd. Het centrum is bijna af en voor oplevering is het mogelijk een kijkje te nemen en meer te horen over de integrale bouwaanpak en de massief passiefhuis-methode.

21 appartementen

Het nieuwe woonzorgcentrum bevat 21 appartementen en een ‘ouder-kind voorziening’. Daarnaast zijn er een aantal woonkamers, een keuken, kantoorruimte en twee logeerkamers. Het gebouw is ontworpen door Peters & Lammerink architecten uit Hengelo.

Morfologisch ontwerpen, BIM en PIM

Het project is mede tot stand gekomen door het morfologisch ontwerpproces in de nieuwe aanbestedingsvorm. Bij het uitwerken van het ontwerp is gebruik gemaakt van BIM. Het gebruik van een PIM-systeem (projectinformatiemanagement) ondersteunde die manier van werken. Deze manier van samenwerken maakt de bouwkolom samenhangend en elimineert de kans op faalkosten. Bovendien gaf het de opdrachtgever al tijdens het ontwerpproces inzicht in de latere exploitatiekosten en de optimalisatie daarvan.

Kennissessies

Tijdens de kennissessies komt aan de orde waarom dit centrum als massief passiefhuis is gebouwd, wat morfologisch ontwerpen is, hoe het heeft bijgedragen aan de opzet van het woonzorgcentrum en hoe de opdrachtgever het BIM-traject heeft ervaren. Ook worden de bouwkundige en installatietechnische opzet van het gebouw besproken, wordt uitleg gegeven over het rekenprogramma passiefhuis PHPP en staan luchtdicht bouwen en de bijbehorende details op de agenda. Tussen de middag vindt er een virtuele en fysieke rondleiding door het gebouw plaats. 

Halve of hele dag

Het is mogelijk om een kennissessie van een halve of een hele dag bij te wonen op 11 maart of 20 maart. Deelname is gratis. De kennissessies worden georganiseerd door Alferink Installatietechniek, Bouwbedrijf Karsten, Bouwnext, Calduran Kalkzandsteen, Mijande Wonen en Recticel Insulation.

Meer informatie en de aanmeldlink vindt u hier.

Foto: Bouwbedrijf Karsten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.