Ga naar hoofdinhoud

Eerste gevelpanelen bij Stedelijk Museum

De eerste panelen van de nieuwe gevel van het Stedelijk Museum zijn dinsdagochtend 10 mei op het Museumplein aangekomen. De panelen van 3 meter breed en met een lengte tot 15 meter zijn per oplegger vervoerd vanuit de werf in Lelystad, waar ze zijn gemaakt.

Voor de bovenzijde van de gevel – de zogenoemde ‘Badkuip’, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten – worden in totaal circa 270 panelen gebruikt met een totale oppervlakte van circa 2700 m2. De losse panelen zijn gemaakt van een speciale kunststof waardoor het oppervlak van de volledige gevel uiteindelijk naadloos wit kan worden uitgevoerd. Het lichte vezelversterkte composietmateriaal, een combinatie van koolstof en Twaron, is gesponsord door het Japanse bedrijf Teijin, en wordt onder meer toegepast in scheepsrompen en kogelwerende vesten.

Montage
Het plaatsen van de gevelpanelen luistert nauw. Ze worden gemonteerd op nokken die zijn bevestigd aan de staalconstructie van de uitbouw. Bij de eerste panelen moet de montageploeg op de bouwplaats nog het nodige pas- en meetwerk verrichten. Naar verwachting neemt dit enkele weken in beslag. Om ervoor te zorgen dat het plaatsen van de panelen geen hinder ondervindt van de weersomstandigheden en rondvliegend stof en vuil, is de bouwplaats vrijwel geheel afgesloten met wit plastic zeil.

Wanneer de eerste panelen exact op maat zijn gemaakt worden deze definitief bevestigd en gelijmd. Het plaatsen, afwerken en kleuren van de volledige buitengevel gaat in de zomer door en duurt tot dit najaar.

Bouw hervat
Aannemersbedrijf VolkerWessels heeft begin april de bouwwerkzaamheden hervat, nadat deze in februari stil kwamen te liggen na het faillissement van Midreth. Inmiddels zijn de gecontracteerde onderaannemers en leveranciers weer volledig aan het werk. De afgelopen weken is gestart met het afmaken van onder meer de glasgevel aan de onderzijde van de uitbouw.

De uitbouw van het nieuwe Stedelijk Museum wordt 120 bij 24 meter, en 15 meter hoog. In de ‘Badkuip’ komen straks een grote expositieruimte met daarboven de kantoren. Op de begane grond komt de entreehal, het restaurant en de museumwinkels. Onder de grond is een kelder aangelegd waarin de grootste expositieruimte van het museum komt (1100m2), met de bibliotheek en educatieve ruimtes.

Bekijk hier de video van de opbouw van de staalconstructie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.