Ga naar hoofdinhoud

Eerste laagdrempelige BIMserver

TNO heeft in samenwerking met de TU Eindhoven en een groot aantal Nederlandse softwareleveranciers voor de bouw een gratis OpenSource BIMserver ontwikkeld. BIM staat voor Bouw Informatie Model. BIM is een concept dat het mogelijk maakt om alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces centraal op te slaan in een digitaal gebouwmodel.

Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel. Dit verhoogt de efficiëntie en de kwaliteit van het gebouw en verlaagt de kans op faalkosten.

Concept BIM en BIMservers ‘hot’
BIM wordt gezien als een historische stap in de ontwikkeling van papier en tekenbord via 2D tekenen met de computer, naar nu 3D en BIM. De hele sector kijkt uit naar laagdrempelige BIMServers zoals die nu beschikbaar komt, om het concept ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

De BIMserver van TNO en haar partners is volledig gebaseerd op open standaarden zoals IFC. TNO is internationaal een van de belangrijkste ontwikkelaars van IFC. De BIMserver zet een volgende stap in de toepassing van IFC voor de bouw.

Gratis alternatief
Er zijn in de wereld maar enkele leveranciers van dergelijke ‘BIMservers’ waarvan de bekendste tienduizenden euro’s per jaar aan licentiekosten kost. De OpenSource BIMserver komt publiek online op www.bimserver.org ter gelegenheid van de 3-daagse ‘Bouw en ICT beurs’ in de Jaarbeurs, Utrecht waar BIM en BIMservers een belangrijkst onderwerp zijn. De OpenSource BIMserver geeft de bouwsector een laagdrempelige manier om direct aan de gang te gaan met BIM.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *