Ga naar hoofdinhoud

Effecten van BENG op utiliteitsgebouwen

BENG utiliteitsbouw

Welke consequenties hebben de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) op gebouwen voor kantoor, onderwijs en bijeenkomsten? Over de impact van de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 op woningbouw is het nodige geschreven. Voor utiliteitsgebouwen ontbrak echter informatie over effecten van BENG. De whitepaper van DGMR Een kijkje in de BENG-utiliteitskeuken van 2020 schept meer duidelijkheid over dit onderwerp.

Drie stappen

Vanaf 1 juli 2020 hebben vastgoedontwikkelaars en architecten te maken met de nieuwe bepalingsmethode voor energieprestatie, NTA 8800. De BENG-eisen vervangen de huidige EPC-eisen, maar hoe streng zijn ze? En er zijn verschillende mogelijkheden om aan de nieuwe eisten te voldoen, maar hoe? De whitepaper van DGMR zet een aantal veel voorkomende utiliteitsbouwfuncties naast elkaar. Berekeningen aan verschillende referentiegebouwen maken zichtbaar welke maatregelenpakketten er mogelijk zijn.

In drie stappen geeft de whitepaper steeds aan hoe een utiliteitsgebouw een BENG-gebouw kan worden. In het ontwerpproces zal al vroegtijdig getoetst moeten worden of met name de BENG 1-indicator behaald gaat worden: een minder compact ontwerp kan er toe leiden dat BENG 1 kritisch wordt en daar moet door het ontwerpteam tijdig op geanticipeerd worden. Maar ook het halen van de BENG 2- en BENG 3-indicator gaat niet automatisch goed.

Keuze- en ontwerpvrijheid

DGMR concludeert dat de BENG 1-indicator, bij een enigszins compact ontwerp, relatief eenvoudig gehaald kan worden. Om ook aan de BENG 2- en BENG 3-eisen te voldoen, moet uitgegaan worden van een goede isolatie, een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een laag geïnstalleerd vermogen voor verlichting en een efficiënte opwekker voor verwarming en koeling.

Tegelijkertijd blijkt uit de verschillende berekeningen dat meerdere pakketten aan maatregelen mogelijk zijn. Er is dus voldoende keuze- en ontwerpvrijheid om aan de BENG-eisen voor utiliteitsbouw te voldoen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *