Ga naar hoofdinhoud

Efficiënte houtskeletbouw voor bungalow

Omdat de locatie van een te bouwen recreatiewoning in Geesbrug niet met zwaar vervoer te bereiken was, koos Bouwbedrijf Tadema voor een uitvoering in hout. Het bedrijf benutte dit project voor het ontwikkelen van een zo efficiënt mogelijke bouwmethode.

De concurrentie onder bungalowbouwers is namelijk groot en dus zocht Tadema een bouwsysteem dat zou kunnen concurreren op prijs en kwaliteit. Met de gevonden variant op houtskeletbouw meent het bedrijf dat te hebben gevonden.

Underlayment
Belangrijkste onderdelen van het systeem zijn op maat gezaagde stroken underlayment en een stijl van SLS (de Zweedse variant van CLS) die aan twee zijden voorzien is van een sponning. Stijlen – samengevoegd tot spanten – en underlayment komen op maat gezaagd aan op het werk.

Nadat het eerste spant is opgezet middels stellatten, wordt underlayment in de sponning vastgeschroefd. Daarna wordt het tweede spant met de sponning strak tegen het underlayment geplaatst en vastgeschroefd. Vanaf dat moment is de wand een stijve schijf en kan probleemloos in deze volgorde worden doorgebouwd.

Tadema heeft octrooi aangevraagd op het bouwsysteem.

Proefnummer
Meer over dit systeem leest u in Bouwwereld 1 van 22 januari 2010.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *