Ga naar hoofdinhoud

Eikenhouten gevels voor Stadhuiskwartier

Eikenhouten gevels voor Stadhuiskwartier in Deventer

Het Stadhuiskwartier aan het Grote Kerkhof in Deventer verbindt diverse gerestaureerde monumenten
– waaronder het oude stadhuis – met een nieuw stadskantoor. Sterke kenmerken van het Stadhuiskwartier zijn de eikenhouten rastergevels, de betonnen cassettevloeren en de aluminium vingerafdrukken in de gevels.

Poorten en stegen

Het Stadhuiskwartier verenigt het oude stadhuis met een nieuw stadskantoor aan het Grote Kerkhof/Burseplein in Deventer. ‘De grootste uitdaging was om van die historische delen en de nieuwbouw, waarvoor een vrij abstract programma van eisen gold, een logisch en overzichtelijk geheel te maken’, vertelt projectarchitect Eric Thijssen van Neutelings Riedijk architecten over het Stadhuiskwartier in Deventer. ‘Kantoren, vergaderruimten, gemeenteraad, bestuur en openbare functies hebben hun eigen ruimtebehoeften en eisen. Daarbij is uiteraard de onderlinge verbondenheid een belangrijk punt.’ Poorten en stegen zorgen voor een logische bereikbaarheid van alle functies, terwijl de typische binnenstadstructuur zelfs in de nieuwbouw is doorgezet. Zo is het stadhuiskwartier georganiseerd rond twee hoven: een buitenhof rond het voormalige burgemeestershuis met de bestuursvertrekken, en een overdekt binnenhof met het servicecentrum en de kantoren van de gemeenteambtenaren. Het openbaar toegankelijke atrium is ruim 40 meter diep en 16 meter breed. De bestuursruimten zijn vooral gesitueerd in het historische deel met het oude Stadhuis, het Landshuis, het Wantshuis en de Hereeniging.

Heden en verleden verbinden

Alle ruimten zijn op een ingenieuze manier verbonden door overdekte galerijen op de eerste verdieping. Door deze rondgang op 5,5 meter hoogte boven het beganegrondpeil te leggen, kon de nieuwbouw naadloos worden verbonden met de meeste historische panden. Ook de hogere verdiepingen hebben royale hoogten van respectievelijk 4,5 en 3,6 meter. Alleen bij het Landshuis was het nodig om een deel van de vloeren te slopen, zodat nieuwe vloervelden met een splitleveloplossing aansluiten. Door stalen frames in de naastliggende vloervelden konden de spatkrachten uit de originele houten dakspanten worden afgevoerd. In de materialenkeus is eveneens een duidelijke link gelegd naar het verleden door toepassing van eikenhouten gevels, basalten vloeren, baksteen in het formaat van kloostermoppen en zinken mansardekappen. Modern, en toch monumentaal, is het gebruik van zichtbeton voor de draagconstructie. Zelfs de ornamentiek komt terug in de vorm van een eigentijds kunstwerk in gegoten aluminium roosters voor de ramen. Oud en nieuw zijn verder verbonden door een repeterend maatsysteem. Voor de vloeren is dit het vierkante raster van de betonnen cassettes. Een motief dat als plafond in de raadszaal van het oude stadhuis eveneens aanwezig is. Voor de buiten- en atriumgevels is dit de gulden snede: zowel de ramen in de historische gebouwen als het eikenhouten gevelraster zijn consequent hierin uitgezet. Door de variatie in afmetingen valt de aanwezigheid van vloerranden, afzuigroosters en akoestische voorzieningen niet op……

Tekst: Josine Crone

Het hele State-of-the-art-artikel over het Stadhuiskwartier in Deventer staat in Bouwwereld 04, die 15 april verschijnt. 

Het state-of-the-art-artikel in Bouwwereld valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.