Ga naar hoofdinhoud

Eisen toegankelijk in 3-D tool


Gebouwen in de gezondheidszorg zijn meestal goed toegankelijk voor mensen met beperkingen. Bij de reguliere woningbouw, gebouwen voor zakelijke dienstverlening, scholen en winkels is dit niet zo vanzelfsprekend. Om dit te verbeteren, ontwikkelde TNO het 3-D model ‘Toegankelijk Bouwen’. Het model is vanaf vandaag te gebruiken.

Over toegankelijk bouwen is al veel geschreven en zijn vele publicaties verschenen. Er blijkt echter behoefte te bestaan aan een inzichtelijke en interactieve manier om de eisen van toegankelijkheid helder te maken. TNO ontwikkelde daarom ‘Toegankelijk Bouwen’: een wijk in 3-D. De gebruiker van het model ‘wandelt’ door een woning, school, bank of winkel en krijgt zo informatie over de toegankelijkheidseisen ten aanzien van de elementen binnen deze gebouwen.

Bouwkundige eisen
Deze bouwkundige eisen hebben betrekking op de huidige wet- en regelgeving en aanbevelingen op het gebied van toegankelijk bouwen volgens het Bouwbesluit, NEN, Internationaal Toegankelijkheidsymbool (ITS), Sensis (Koninklijke Visio), Nederlands Centrum Totale Toegankelijkheid en College bouw zorginstellingen.

Er bestaan plannen om het 3-D model de komende tijd uit te breiden met een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning en de toepassing van extra mogelijkheden op het gebied van technologie en materialen. Hier worden nog financiers voor gezocht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *