Ga naar hoofdinhoud

Elf nominaties NRP Gulden Feniks

De jury van de NRP Gulden Feniks heeft uit 111 inzendingen dit jaar 11 projecten genomineerd. Woensdag 3 juni worden de winnaars bekend gemaakt op de Provada. Hier wordt tevens het NRP Gulden Feniks Jaarmagazine 2015 gepresenteerd. In dit jaarmagazine zijn alle inzendingen gebundeld en de winnaars en genomineerden worden uitgebreid uitgelicht, uiteraard met en uitgebreid juryrapport.

 

Genomineerden Gebiedstransformatie

De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar 16 inzendingen. Hieruit zijn Struyckenwijk (Breda), De Ceuvel (Amsterdam) en Bartokpark (Arnhem) genomineerd.

“De Struyckenwijk is een uitstekend voorbeeld van de doortastende en succesvolle aanpak van een van de vele grote probleemgebieden van Nederland, geaard in de portiekflatwijken van de jaren ’50 en ’60.”

“De Ceuvel staat voor een nieuwe generatie kartrekkers, die hun omgeving overrompelen met ‘het kan wél’. Een mooi voorbeeld van hoe bevlogen individuen een oplossing kunnen bieden aan iets waar professionals niet uit kwamen.”

“Ook Bartokpark symboliseert de kracht van het doen. Grote complimenten voor de daadkracht van initiatiefnemer Harro de Jong, die met een stukje Veluwe de stad Arnhem  injecteert met haar eigen, natuurlijke habitat.”

Genomineerden Transformatie

In de categorie Transformatie kwamen dit jaar 42 inzendingen binnen. De genomineerden zijn Einsteinbaan (Nieuwegein), De Hallen (Amsterdam) en de Cacaofabriek (Helmond).

“Transformaties zoals de Einsteinbaan staan symbool voor een belangrijke opgave: het transformeren van leegstaande kantoorpanden naar starterswoningen verdient navolging.”

De Hallen in Amsterdam is een prachtig voorbeeld van een burger- en betrokkeneninitiatief en vooral bijzonder omdat, naast commerciële functies, ook is gedacht aan maatschappelijk en lokaal relevante invulling.”

“De Cacaofabriek is een mooi behoud van een industrieel erfgoedstuk, dat met nieuwe culturele en commerciële functies energie geeft aan een verlaten stuk centrumrand.”

Genomineerden renovatie

In de categorie Renovatie waren er 53 inzendingen. Uit het aanbod nomineerde de jury het Mauritshuis (Den Haag), Sijthoff City (Den Haag), Klussen op de Klarenstraat (Amsterdam) en Cinecitta (Tilburg).

“De renovatie van het Mauritshuis getuigt van slim opdrachtgeverschap. Een pluim ook voor de technische innovatie die hier is doorgevoerd.”

“Heel knap hoe door renovatie Sijthoff City als gebouw weer helemaal meedoet. Een gedurfde gevel laat de kracht van ornamentiek zien.”

“Mensen die zelf het heft in handen nemen, met als uitkomst een frisse benadering van wat velen zagen als een hopeloze flatwijk. Dit is een van dé opgaves van de toekomst en als zodanig is Klussen op de Klarenstraat voorbeeldstellend.”

“Dit buitengewone sympathieke hartwerk van de initiatiefnemer wens je elke stad toe. Het nieuwe leven van Cinecitta kan de stad versterken.

Low budget, High impact

Omdat deze prijs geen nominaties kent, wordt de enige genomineerde en dus winnaar van Low budget, high impact tot de uitreiking op 3 juni geheim gehouden. De prijs Low budget, high impact wordt uitgereikt aan een project dat met een relatief lage investering een groots effect heeft bereikt.

Bekijk hier alle inzendingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *