Ga naar hoofdinhoud

Energiebesparingsverkenner Utiliteitsbouw 3.0


Agentschap NL heeft een vernieuwde versie van de Energiebesparingsverkenner Utiliteitsbouw (EBVU) gelanceerd. Deze versie 3.0 maakt snel inzichtelijk welke kostenbesparing energiezuinige maatregelen in de utiliteitsbouw kunnen opleveren.

Daarnaast geeft het instrument een indicatie van het huidige energielabel en het mogelijke label na het nemen van voorgestelde maatregelen. Handig, want sinds 2008 is het in de utiliteitsbouw verplicht om te beschikken over een energielabel bij verkoop of verhuur.

Hulpmiddel
Steeds meer gebouweigenaren en –beheerders zien dat energiebesparing voor aanzienlijke kostenbesparingen kan zorgen. De EBVU is een handig hulpmiddel dat hierbij kan helpen. Het instrument geeft snel een indicatie van het energieverbruik van een gebouw, het huidige energielabel en het label dat met energiebesparende maatregelen kan worden behaald. Daarnaast geeft het EBVU inzicht in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op de energiekosten en de terugverdientijd. Ook het milieueffect wordt door de tool berekend.

Referenties
De EBVU is een Excel-programma, dat kosteloos en zelfstandig kan worden gebruikt en is gebaseerd op diverse referentiegebouwen in de utiliteitsbouw. In de vernieuwde versie van het instrument zijn verschillende typen zorg- en onderwijsinstellingen toegevoegd. Bovendien kan voor grote gebouwen nu de optie warmtekrachtkoppeling (WKK) worden onderzocht.

Berekening
De tool werkt heel eenvoudig. De gebruiker kiest een voorbeeldgebouw met een bepaalde gebouwfunctie en selecteert een aantal fysische gebouwkenmerken. Vervolgens berekent het programma de situatie op basis van de input en een groot aantal referentiesituaties. Deze referentiesituaties zijn berekend op grond van de EPA-U-rekenregels.

De Energiebesparingsverkenner is te downloaden via www.slimme-energie.nl en www.duurzaamvastgoedportal.nl. De gebruiker kan kiezen uit een variant voor commerciële utiliteitsbouw (hotel, kantoor, supermarkt) en een variant voor maatschappelijke utiliteitsbouw (onderwijs, zorg, buurthuis).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *