Ga naar hoofdinhoud

‘Energielabel nieuwbouw opschorten’

Energielabel nieuwbouw opschorten

De partners van het Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw zijn verontwaardigd over de gang van zaken bij het energielabel. Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning is het nog niet mogelijk om een energielabel te verkrijgen. Dit komt volgens de vier brancheverenigingen doordat het ministerie van BZK de procedure niet op orde heeft.

Definitief energielabel

Voor de nieuwbouw is het verstrekken van het energielabel een puur administratieve aangelegenheid, gebaseerd op Europese regels. Alle nieuwbouwwoningen in Nederland voldoen ruimschoots aan het energie A-label, omdat de eisen in het Bouwbesluit veel scherper zijn dan die van het A-label. Om die reden hebben de vier verenigingen minister Blok met klem verzocht om de verplichting voor een definitief energielabel voor nieuwbouwwoningen op te schorten, totdat de te doorlopen procedure naar behoren werkt.

Brandbrief

Voor het aanvragen van energielabels voor nieuwbouwwoningen is een internetapplicatie in opdracht van het ministerie van BZK ontwikkeld, waarin kinderziekten en ontwerpfouten blijken te zitten. In maart stuurden de vier brancheverenigingen hun eerste brandbrief aan minister Blok. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de door BZK gekozen oplossing helemaal niet kan werken, omdat het gebaseerd is op de BAG-registratie bij het kadaster. Gemeenten dienen daarvoor zorg te dragen, maar zij hebben daar tot een half jaar na oplevering de tijd.

Dwangsommen aan bouwers

Inmiddels laten kopers bij de oplevering van hun nieuwe woning op grote schaal aantekenen dat het energielabel ontbreekt. Op basis daarvan zijn zij gerechtigd om een deel van de laatste 5 procent van de koopsom in te houden. Ook heeft de Inspectie voor de leefomgeving boetes en dwangsommen aan bouwers in het vooruitzicht gesteld als zij geen energielabel overhandigen, terwijl zij daartoe niet in staat zijn.

Lees hier de brief die de vier brancheverenigingen op 9 oktober aan de minister hebben verstuurd

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “‘Energielabel nieuwbouw opschorten’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *