Ga naar hoofdinhoud

Energieleverend huis met beter binnenklimaat


In Sterksel, nabij Eindhoven, wordt de eerste energiezuinige woning in Nederland met een hoog leefbaarheidniveau gebouwd. Het experimentele huis draagt de naam House of Tomorrow Today (HoTT). Het moet een energieleverende woning worden zonder concessies aan wooncomfort.

In energiezuinige woningconcepten bleek een grote energiebesparing soms ten koste te gaan van het binnenklimaat. Daarom is het belangrijk dat de gebruikers al tijdens het ontwerp centraal staan.

Gebruiker centraal
Een dynamische schil van een gebouw kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Sensoren monitoren de binnen- en buitenkant van de HOTT woning. Als het nodig is openen ramen geleidelijk en traploos als de hoeveelheid CO2 in de kamer of de vochtigheidsgraad in de wasruimte te hoog oploopt. En dakramen sluiten als het begint te regenen.

Dat het comfort van de gebruikers om meer dan het binnenklimaat draait, bleek onder andere tijdens het eerste Active House experiment uit het Model Home 2020 project van de VELUX Groep. Daarom zijn de belangrijkste uitkomsten uit Home for Life in Aarhus, Denemarken meegenomen in het ontwerp van het HoTT.

Daglicht
Zo is daglichtopbrengst aan de voorkant van het pand regelbaar in verband met privacy. Het is immers niet prettig als voorbijgangers direct de keuken of de woonkamer inkijken. Op de bovenste verdieping van de woning is met dakramen gekozen voor maximale daglichttoetreding. Deze plekken zijn prima toegankelijk voor zonlicht, maar niet voor indringende blikken.

De regelbaarheid van ramen en rolluiken is ook belangrijk. Zo dragen daglichtopeningen ’s winters overdag bij aan energieopwekking, maar ’s avonds juist niet. Alle door sensoren aangestuurde systemen zijn door de bewoners echter zelf te beheersen en handmatig bij te stellen.

Leefbaarheid in de praktijk
HoTT is naast een woonhuis ook een Bed and Breakfast. Na de ingebruikname van de woning worden de energieprestaties en leefbaarheid van de woning in de praktijk onderzocht. Ook de gasten die een tijdje verblijven in het experimentele gebouw worden gevraagd mee te werken aan het onderzoek, zodat er snel inzicht is in de ervaringen van de bewoners en de gasten onder verschillende omstandigheden.

HoTT
HoTT is een initiatief van Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven, bedenker en voorzitter van de stichting Slimbouwen en mede-eigenaar van Inno-Experts dat innovatieve en duurzame ambities van klanten omzet in projecten. Hij werkt hierbij samen met verschillende partijen, waaronder WVTTK Architecten en VELUX Nederland, aan dit project.

Het HoTT combineert de uitgangspunten van Active House en Slimbouwen. De bouw van de woning zal begin 2011 starten en ongeveer drie maanden in beslag nemen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *